Bendl vítá polského kolegu. Jednat se bude o potravinách

Ministr zemědělství Petr Bendl se setká se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou. Diskutovat budou mimo jiné o otázkách kontroly kvality a bezpečnosti potravin. Právě polské potraviny čelí v Česku dlouhodobé kritice, Varšava v minulosti kontrovala tím, že se jedná o diskreditační kampaň, která si klade za cíl polské produkty vytlačit z tuzemského trhu.

Polské potraviny představují pro české spotřebitele citlivé téma již několik měsíců; rozruch vzbudil případ technické soli v uzeninách, oplatky, které mohly obsahovat jed na potkany, i koňské maso s obsahem nepovolených léčiv.

Polský premiér Donald Tusk už na konci března při své návštěvě na Slovensku obhajoval kvalitu polských potravin, která podle něj nezaostává za evropským průměrem. Ohradil se vůči kritice, jíž v souvislosti s různými aférami čelí polští potravináři. Polské velvyslanectví následně varovalo, že masivní kritika kvality polských potravin poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. Ministerstvo zemědělství ČR reagovalo tím, že se neřídí původem potravin, ale jedině jejich kvalitou.

Petr Bendl, ministr zemědělství

"Doufám, že přinutíme (s polským ministrem a jeho pracovníky) firmy, které se snaží podvádět naše zákazníky, aby nic podobného dále nedělaly."

Zklidnění situace by tak mohlo přinést dnešní setkání mezi ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) a polským ministrem zemědělství a rozvoje venkova Stanislawem Kalembou. Jednání má pomoci společně odstraňovat z trhu nekvalitní výrobky. "Já už dlouhou dobu říkám polským kolegům, že je v jejich zájmu, aby nám pomáhali s informováním, aby nám pomáhali s tím, že se na český trh nebude dostávat nekvalita. Poškozuje to jméno těch výrobků, které přicházejí z Polska a jsou kvalitní," uvedl v této souvislosti již dříve ministr Bendl.

Polské potraviny v Česku:

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl podle lednového vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně.

Podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ale zároveň potraviny polského původu loni tvořily 24,1 procenta všech potravin, které byly označeny jako nevyhovující. Nevyhovujících šarží tuzemského původu bylo v českých prodejnách 14,5 procenta. Podíl polských nevyhovujících výrobků byl nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do ČR.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info