Češi jsou s potravinami většinou nespokojení, chtějí je čerstvější
30.04.2013 | ČT 24
S nabízeným sortimentem potravin nejsou spokojené téměř dvě třetiny Čechů. Z průzkumu společnosti KPMG vyplývá, že jim chybí hlavně více lokálních a čerstvých potravin. Zhruba 34 procent Čechů nejvíc bazíruje na ceně. Kvalita nabízených výrobků je pak rozhodujícím kritériem při nákupu pro polovinu lidí. Průzkum ovšem zároveň ukázal, že složení výrobku považuje za důležité jen každý desátý Čech.
Podle Karla Růžičky z KPMG došlo ke splynutí významů obou slov. "Myslím si, že když jdeme do obchodu, preferujeme kvalitní jídla a očekáváme určité složení. Když si jdu třeba koupit masný výrobek, očekávám, že bude složen z masa, ne nějakých náhražek," podotkl partner odpovědný za služby pro potravinářství a nápojářství.
Potravinové aféry hýbou preferencemi spotřebitelů
Převážná většina Čechů, konkrétně 82 procent, preferuje domácí výrobky. "K negativnímu naladění vůči potravinám z jiných zemí zřejmě přispěly i nedávné aféry se smíchanou koninou v mletém hovězím mase či dovoz nekvalitních potravin z Polska," vysvětlil Růžička.
Lidem na pultech nejčastěji chybějí kvalitní čerstvé mléčné výrobky, zelenina, pečivo i uzeniny. Někteří lidé míří místo do supermarketu za mlékem do automatu. Tam se totiž čerstvě nadojené dováží přímo z farmy. "Mám pocit, že chutná jinak než mléko trvanlivé nebo i třeba biomléko," řekl jeden z nakupujících Elmar Tausinger.
Kromě zeleniny a ovoce, si lidé oblíbili české potraviny jako včelí med, sirupy nebo marmelády. Nákupní zvyklosti se pak liší podle krajů. "Třeba v Jihočeském kraji respondenti jasně preferují cenu, v Libereckém zase kvalitu," upozornil Růžička.
Karel Růžička z KPMG:
"Méně někdy znamená více a podle průzkumu se Češi tímto pravidlem také řídí. Otázkou je, co ale nakonec opravdu v nákupním košíku skončí. Na rozdíl od jiných národů se Češi podle skutečného složení nebo původu potravin zatím příliš nerozhodují."
Příjem nad 30 tisíc měsíčně? Rozhodování už není o ceně
Na 60 procent respondentů měsíčně za potraviny vydá do dvou tisíc korun za osobu. Jeden z deseti Čechů musí vyjít s částkou do tisícovky. "Vysokopříjmové skupiny přitom utratí více než lidé s průměrnými a nižšími příjmy. Cena u nich není při rozhodování, jaké potraviny koupit, prioritní a u skupiny s příjmem nad 30 tisíc korun měsíčně rozhodování o nákupu již téměř neovlivňuje," poznamenal Růžička.
Nejvíce za stravu na osobu vydají v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně naopak ve Zlínském kraji, na Vysočině a na Karlovarsku.
Průzkum společnosti KPMG Česká republika Nákupní zvyklosti v České republice provedla nezávislá výzkumná agentura Data Collect. Sběr dat probíhal on-line formou ve dnech 22.–28. února 2013 na 1 000 respondentech v reprezentativním zastoupení podle věku a kraje. Dotazovaní byli ti, kteří rozhodují o nákupech potravin pro domácnost. Ve vzorku bylo 70procentní zastoupení žen a 30 procent mužů.
Další články v kategorii
- Vinaři nepožadují po státu kompenzace za škody způsobené mrazy (03.05.2024)
- Vědci zachraňují cenné ekotypy a populace smrku ztepilého (03.05.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 2.5.2024 (03.05.2024)
- Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze (02.05.2024)
- Teď už jaro. Ochladí se a přijde déšť (02.05.2024)
- Musíme podpořit spotřebu biopotravin, apelují některé organizace (02.05.2024)
- Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR (02.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- Ochranná pásma kvůli africkému moru prasat na Liberecku se znovu rozšířila (02.05.2024)