Polsko musí zlepšit kontrolu svých potravin, řekl ministr Bendl

Polsko se musí snažit hlídat kvalitu potravin už na svém území a musí udělat  něco pro to, aby zlepšilo jejich pověst. Na setkání se svým polským kolegou  Stanislawem Kalembou v Lucemburku to uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

Oba ministři se sešli na okraj pravidelné schůzky ministrů zemědělství EU. Jednali o nadcházející Kalembově návštěvě v Praze  plánované na 6. května. "Nejprve budou bilaterální jednání. Poté bychom udělali  kulatý stůl s odborníky, abychom vyhodnotili situaci a řekli si, jak ...  naložíme s problematikou potravin z Polska," řekl Bendl.

Podle něj by se Polsko mělo "snažit hlídat kvalitu potravin už na svém  území". "Chce-li Polsko zlepšit image polských potravin, tak pro to  musí něco udělat," řekl ministr.

Česká strana se prý bude snažit Varšavě vyjít vstříc tím, že bude rychleji  informovat o výskytu nekvalitních potravin na českém území. "Od nich očekáváme, že budou rychleji zasahovat a postihovat každého, kdo nekvalitní potraviny bude  chtít distribuovat," uvedl český ministr s tím, že by z polských kroků mělo  být jasné, "že jde oběma o totéž, tedy o kvalitní potraviny na trhu bez ohledu  na to, odkud pochází".

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než  čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun (více  zde). Podíl polských nevyhovujících výrobků byl podle údajů Státní  zemědělské a potravinářské inspekce nejvyšší ze všech zemí dovážejících  potraviny do ČR.

Poláci tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle  evropských standardů. Kritika polských potravin podle nich poškozuje dobré  sousedské vztahy obou zemí.

Autoři: iDNES.cz, ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info