Šproty z Estonska jsou zdraví nebezpečné, zjistila inspekce

Uzené šproty značky Sokra původem z Estonska, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila při březnové kontrole v Globusu v Praze-Čakovicích, obsahovaly nadměrné množství nebezpečných karcinogenních látek. Jak uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, inspekce nařídila prodejci závadnou šarži neprodleně stáhnout.

Dovozcem estonských šprotů do Česka je liberecká společnost Baltaxia. Obsahovaly karcinogenní látky benzoapyren a aromatické uhlovodíky. Zatímco limity povolují přítomnost první látky v množství 4,08 mikrogramu na kilogram šprotů, v závadné šarži inspekce zjistila 6,83 mikrogramu. Pro skupinu aromatických uhlovodíků je limit 23,9 mikrogramu, analýza odhalila množství 31,04 mikrogramu na kilogram potraviny.

„Benzoapyren je součást kouře a vzniká spalováním. Důvodem vysokého obsahu je nesprávný postup při zpracování potraviny. Jednou z možností je nedodržení postupu při uzení,“ sdělil Kopřiva.

Globus stáhl všechny výrobky této šarže v množství 53 kilogramů, a na základě principu předběžné opatrnosti stáhl i další šarže, tedy téměř 110 kilogramů. Šproty se prodávají v konzervě o obsahu 160 gramů. Běžně je nabízejí i další prodejci, stejný prohřešek zjistila inspekce 28. ledna v prodejně NORMA v Ústí nad Labem.

Inspekce pravděpodobně zahájí s Globusem správní řízení. Případ také předala k došetření dozorovým orgánům v Estonsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info