Soud: za zkažený med a plesnivé ovoce Kaufland zaplatí 150 tisíc

Nejvyšší správní soud rozhodnutím z 28. března potvrdil, že  společnost Kaufland musí zaplatit pokutu 150 000 korun, kterou mu uložila po  kontrolách v roce 2006 potravinářská inspekce. Našla tehdy v kolínské prodejně nevyhovující vzorky medu a také shnilé a plesnivé nektarinky a brambory.           

Kaufland neuspěl s kasační stížností a proti rozhodnutí již není opravných  prostředků. "Potravinářské podniky musí zajistit, aby se takové potraviny vůbec  nedostaly na trh. Argumentace Kauflandu, že po něm nelze s ohledem na značný  rozsah jeho podnikatelské činnosti, respektive objem potravin, které uvádí na  trh, spravedlivě požadovat zajištění tomu odpovídajících kontrolních mechanismů, je  třeba označit za zcela irelevantní," uvádí se v rozhodnutí Nejvyššího správního  soudu.

Med obsahoval nepovolené množství hydroxymethylfurfuralu, který vzniká  především přehřátím. Brambory a nektarinky byly plesnivé či shnilé z 95  procent.

Inspekce už trestala Kaufland v posledních letech několikrát. Například v  lednu 2006 pokutou 190 000 korun za prodej nejakostních vajec ve Strakonicích,  50 000 korun za prodej nahnilé zeleniny a klamavé označení ovoce v Plzni-Lochotíně.

Kolínskou prodejnu inspekce také před dvěma lety dočasně uzavřela kvůli  výskytu myšího trusu.

Lidovky.cz, ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info