České jídlo: z 'pětikilového' pytle nešla použít ani jedna brambora

Klamavé praktiky a nekvalitní zboží v českých obchodech  nepřestanou udivovat. Obchodníci se pokoušejí vymýšlet stále nové triky, jak  oklamat zákazníky. Čtenáři serveru Lidovky.cz poslali vlastní úlovky falešných  slev či nízké kvality zboží.           

Čtenář Tomáš Julínek zaslal fotografii brambor, které zakoupil v supermarketu  TESCO na pražském Andělu.

"Z pytle o váze 5 kg nešla použít ani jedna brambora, což pokládám zatím  za dosavadní rekord. Snad fotky odradí jiné zákazníky od této 'tržní  bramborové kvality'," píše.

Pravá chuť ovoce

Pokud máte chuť na pravý ovocný čaj vyrobený přímo z ovoce, čtěte pečlivě informace uvedené  na balení. Pravá chuťovoce, tak přesně to deklaruje výrobce  na krabičce čajů Pickwick. Jak ovšem upozornil čtenář Petr Štorek, švestkové šťávy, po které je čaj pojmenovaný, obsahuje celá krabička jen 0,06 %.

Čtenář si dokonce dal tu práci a zapátral na internetu, aby zjistil, kolik šťávy vlastně čaj obsahuje. "Výsledky jsou následující: krabička má hmotnost 40  gramů (40 tisíc miligramů). Z toho 0,06 % je 24 miligramů švestkové šťávy  rozdělené do 20 pytlíků s čajem. Pro zjednodušení předpokládám u švestkové šťávy  stejnou hustotu jako u vody, tzn. 1 mililitr = 1 000 miligramů šťávy. To znamená, že máme na celé balení 0,024 mililitrů štávy. Pro ilustraci: Kapka vody má objem  0,050 ml, což značí, že na 20 pytlíků čaje rozdělíme polovinu kapky švestkové šťávy, čímž na jeden pytlík/hrnek čaje dostaneme 1/40 kapky švestkového ovocného  potěšení," vypočítal Štorek.

Na thajské rybí omáčce si chtěla pochutnat Dagmar Milatová. Po prostudování  původní etikety však zjistila nesrovnalosti s její českou verzí. "Zdá se mi, že  si z nás někdo dělá legraci. Na původní etiketě je napsáno, že omáčka obsahuje  extrakt z ančoviček 20%, ale na nálepce v češtině je uvedeno, že produkt obsahuje výtažek z ančoviček  48%," píše Milatová.

 

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info