Web Potraviny na pranýři navštívilo za první půlrok 870.000 lidí

Za první půlrok existence, od 10. července do konce loňského roku, zaznamenal web Potraviny na pranýři celkem 1,5 milionu přístupů od 870.000 uživatelů a 13.500 lidí si nechává pravidelně posílat zveřejněné informace o nekvalitních či škodlivých potravinách. Podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakuba Šebesty se díky webu začalo významně snižovat množství klamavých obchodních praktik, uvedl ve výroční zprávě.

Na web inspekce vkládá zjištění inspektorů, která rozděluje do tří kategorií podle závažnosti provinění. Upozorňuje na potraviny nejakostní, falšované a nebezpečné. Celkem se zde loni zveřejnilo 728 nevyhovujících vzorků potravin, z nichž bylo 138 nejakostních, 172 falšovaných a 418 nebezpečných. Téměř dvě třetiny potravin pocházely z Česka, u deseti procent se nepodařilo zjistit původ.

Spotřebitel si může dohledat, kdy inspektoři odebrali vzorek, odůvodnění proč nevyhověl, kdo jej vyrobil a v jaké prodejně byl odhalen. "Okamžitým důsledkem byl skokový nárůst podnětů spotřebitelů ke kontrole. Současně se začali více zajímat o to, jak mají 'vypadat' nejen zdravé, ale také kvalitní a nefalšované potraviny. Český spotřebitel začal dávat najevo, že ho zajímá, co jí, a nejen kolik to stojí," uvedl Šebesta.

Inspekce se setkala i s názorem, že pomocí webu pomlouvá české potraviny. "Naším cílem však je prověřit aktuální situaci a informovat o ní veřejnost a tlačit na dosažení nápravy. Považuju náš web za férovou hru vůči spotřebiteli i vůči poctivému podnikateli," doplnil Šebesta.

Spotřebitelé web ocenili také v anketě Křišťálová lupa 2012 - Cena českého internetu, zvítězil v kategorii veřejně prospěšná služba.

Autor:  ČTKwww.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info