Prodáváte zkažené potraviny? Zavřeme vám obchod, hrozí slovenský ministr

Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek pohrozil domácím obchodníkům nuceným uzavíráním jejich prodejen. Důvodem jsou výsledky kontrol dodržování hygieny a dalších předpisů u výrobců, distributorů a prodejců potravin, z nichž obchody vyšly nejhůře.

„To, co jsme našli v obchodech, je zlou vizitkou obchodníků. Pokud v dubnu najdeme takové nedostatky jako v lednu a únoru, tyto provozovny budou zavřeny. Budeme postupovat nekompromisně," řekl Jahnátek novinářům.

Právě od dubna dostanou inspektoři pravomoc uzavírat prodejny a odebírat licence výrobcům a distributorům potravin například v případě, že budou nabízet zboží po datu spotřeby nebo když nedodrží podmínky skladování potravin, případně v jejich prostorech úředníci najdou stopy po hlodavcích, ptactvu nebo hmyzu.

Potravinoví inspektoři na Slovensku v prvních dvou měsících letošního roku uskutečnili přes 5900 kontrol. „Nejvíc nedostatků bylo v prodejnách. Obchodníci jakoby přešli do aktivního spánku. Přestali se věnovat svým prodejnám," tvrdil Jahnátek. Nejhůře podle něj dopadli řetězce CBA, Tesco a Billa, u nichž byly zjištěny nedostatky ve více než čtvrtině kontrol. Ministr dodal, že inspektoři našli na pultech také maso poškozené hlodavci. Při prověrce producentů, distributorů a prodejen s potravinami kontroloři odhalili rovněž nevyhovující hygienické podmínky, chybějí označení zboží nebo chybějící dokumenty k potravinám.

Obchodníci už v minulosti v reakci na výsledky podobných kontrol uvedli, že některá zjištění nemají vliv na kvalitu prodávaných potravin nebo že za za pochybení jsou odpovědní jednotlivci z řad zaměstnanců.

Sankce až 5 milionů eur

Kromě uzavření podniků budou výrobcům, distributorům a prodejcům potravin na Slovensku za zjištěné nedostatky hrozit také vyšší pokuty. Maximální výše sankce stoupne od dubna na pět milionů eur (128 milionů korun) z nynějších dvou milionů eur. Při udělování pokut kontroloři už nebudou zohledňovat velikost podniku, což v současnosti podle Jahnátka prakticky znemožňuje ukládat vyšší sankce kvůli potížím při zařazování firem do jedné ze tří velikostních kategorií. „Při jednom zátahu budeme moci v jedné prodejně ‚vydělat' na pokutách tolik, kolik jsme ‚vydělali' za celý minulý rok," poznamenal ministr.

Slovenské úřady tvrdí, že nedostatky vykazují hlavně potraviny dovážené ze zahraničí, které tvoří většinu nabídky na pultech slovenských prodejen. „Zahraniční dodávky jsou dle mého názoru úmyslně objednávány v nižší nebo v podstatě nulové kvalitě, a to jen kvůli ceně. Aby byly nákupní ceny nízké a prodejní cena standardní, jako za kvalitní výrobek," uvedl Jahnátek.

Potravinoví inspektoři už delší dobu ve spolupráci s policii kontrolují na silnicích také dodržování hygienických předpisů při přepravě potravin. Několika dopravcům už například přikázali zkažený náklad zlikvidovat.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info