Liberecký Globus nabízel ořechy s pavouky

Pochutnáte si rádi na mandlích nebo oříšcích? Pokud ano, mějte se na pozoru a dobrotu si raději dobře zkontrolujte. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v libereckém Globusu odhalila hned několik sáčků mandlí a oříšků kontaminovaných pavučinami, vajíčky a malými škůdci.

„Potravina byla nevhodná ke spotřebě. Hrozilo bakteriologické nebezpečí," sdělil Deníku Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Kontrola 4. prosince odhalila konkrétně závadná sladká jádra mandlí šarže L036 a L037 společnosti IBK Trade a ořechy Mix DeLux šarže L 71200138D od společnosti Encinger. Podle vedení obchodního řetězce Globusu bylo závadné zboží okamžitě odstraněno z regálů.

„Výrobky byly ihned po kontrole staženy z prodeje, a to ze všech našich hypermarketů. Veškeré závadné zboží bylo dodavatelem odvezeno," vysvětlil Libor Tomáš, ředitel reklamy a marketingu společnosti Globus.

Pavučiny, malé škůdce a jejich vajíčka mohli najít zákazníci hned v několika balíčcích ořechů a sladkých mandlí

Pokud máte „štěstí" a závadný balíček jader leží ve vaší spíži, neváhejte a zboží vraťte prodejci.

„Zákazník, který si závadné zboží koupil, jej může vrátit na kterémkoliv z našich hypermarketů, a obdrží zpět peníze. Pro lepší informovanost zákazníků jsme po zjištění závadnosti oříšků umístili na našich hypermarketech informační tabule, stejná informace byla umístěna i na našich webových stránkách," doplnil Libor Tomáš.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se na skořápkové plody zaměřuje velmi často.

„Právě podobné potraviny patří mezi nejrizikovější sortiment. Na jádra se zaměřujeme především před Vánoci, kdy jsou zákazníky nejvíce vyhledávány," doplnil Pavel Kopřiva.

Pokutě prodejce nejspíš neunikne

Pro prodejce podobné odhalení nekončí pouhým stáhnutím uvedené šarže z prodeje.

„Předmět bude postoupen do správního řízení, kde se rozhodne o pokutě," doplnil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Globus má už sedm černých puntíků

Liberecký Globus se na serveru potravinynapranyri.cz neobjevil prvně. Už před více jak měsícem neprošel kontrolou inspekce ořechový košík s rozinkami opět od společnosti IBK Trade. Důvod? Opět stejný jako v posledním případě. Košíček nabízel zákazníkům poněkud více, než bylo ve složení. Přesněji řečeno malé škůdce.

Drobnohledem inspektorů při stejné návštěvě libereckého Globusu neprošlo ani dvoulitrové víno v PET-lahvi nebo klasický „krabičák" ze Španělska.

„Zboží je průběžně, namátkově kontrolováno při příjmu na sklad a při umisťování zboží do regálů," doplnil Libor Tomáš. Ne vždy se však podaří odhalit závadný výrobek.

Upozornit může každý zákazník

Pokud má samotný zákazník podezření na prodej zkaženého nebo jinak intoxikovaného zboží, může sám podat podmět na prozkoumání.

Na portále potravinynapranyri.cz naleznete formulář pro podání podmětu.

Inspekce během krátké doby umístila na web už čtrnáct nevyhovujících vzorků potravin zakoupených v Liberci. Sedm z nich bylo inspektory odhaleno v libereckém Globusu, dvě v Tesku, Sparu a samoobsluze Dinh Thanh Dang v Rochlici.

Jednou nevyhověla naopak paštika v Eso-Landu v Polní ulici.

Autor: Michael Daněk

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info