Na pranýři přistála plesnivá pizza nebo datle s mrtvými škůdci
16.12.2012 | novinky.cz
Adventní nadílku potravin s označením „nebezpečné“ v tomto týdnu zastupuje na webu potravinynapranyri.cz už tradičně pestrá škála. Namátkou se jedná o plesnivou pizzu, datle s mrtvými škůdci nebo špenát s nadměrným množstvím pesticidu.
Pizzu se šunkou, slaninou, sýrem a pikantním olejem původem ze Španělska objevila kontrola v pražské prodejně Albertu. „U výrobku byla patrná plíseň viditelná pouhým okem,“ uvádí se na webu s tím, že vůně výrobku byla nepřirozená, hnilobná. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.
Také Atlantické sardinky ve vlastní šťávě s přídavkem oleje původem z Lotyšska, které kontrola odhalila v opočenské Vlastě, byly zkažené. „Výrobek vykazoval nepříjemnou, páchnoucí vůni po kažení. Chuť výrobku byla nepříjemná, štiplavá, nakyslá, po rozkladu a kažení,“ připomíná web.
Sušené datle s peckou z Alžírska nalezené v českobudějovickém Tesku zaskočily kontrolu přítomností mrtvých škůdců a viditelnými stopami jejich působení, konkrétně šlo o exkrementy.
Špenát od pěstitele Hanka Mochov pro změnu obsahoval nadměrné množství reziduí pesticidu azoxystrobinu.
Další podrobnosti si přečtěte ZDE.
Portál potravinynapranyri.cz spravuje ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 17.4.2024 (18.04.2024)
- Jižní Morava vysychá, přípravy staveb zavlažovacích zařízení jdou ale pomalu (17.04.2024)
- Mladý zemědělec ve Znojmě: Do finále postupují Ondřej Němec a Petr Rebro (17.04.2024)
- Závlahu má v Česku jen třetina ovocných sadů, je podmínkou kvalitní úrody (17.04.2024)
- Odborníci v Lysicích registrují nové odrůdy ovoce a udržují živou kolekci (17.04.2024)