Na pranýři přistála plesnivá pizza nebo datle s mrtvými škůdci

Adventní nadílku potravin s označením „nebezpečné“ v tomto týdnu zastupuje na webu potravinynapranyri.cz už tradičně pestrá škála. Namátkou se jedná o plesnivou pizzu, datle s mrtvými škůdci nebo špenát s nadměrným množstvím pesticidu.

Pizzu se šunkou, slaninou, sýrem a pikantním olejem původem ze Španělska objevila kontrola v pražské prodejně Albertu. „U výrobku byla patrná plíseň viditelná pouhým okem,“ uvádí se na webu s tím, že vůně výrobku byla nepřirozená, hnilobná. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.

Také Atlantické sardinky ve vlastní šťávě s přídavkem oleje původem z Lotyšska, které kontrola odhalila v opočenské Vlastě, byly zkažené. „Výrobek vykazoval nepříjemnou, páchnoucí vůni po kažení. Chuť výrobku byla nepříjemná, štiplavá, nakyslá, po rozkladu a kažení,“ připomíná web.

Sušené datle s peckou z Alžírska nalezené v českobudějovickém Tesku zaskočily kontrolu přítomností mrtvých škůdců a viditelnými stopami jejich působení, konkrétně šlo o exkrementy.

Špenát od pěstitele Hanka Mochov pro změnu obsahoval nadměrné množství reziduí pesticidu azoxystrobinu.

Další podrobnosti si přečtěte ZDE.

Portál potravinynapranyri.cz spravuje ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info