Zmrazené rybí filety mnohdy tvoří až z poloviny voda

Část zmrazených rybích filetů a filé na tuzemském trhu obsahuje i méně než 50 procent rybího masa, varuje spotřebitelský časopis dTest. Podle jejich analýz do nich výrobci záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun vyšší sumu.

Podle dTestu si lidé už delší dobu stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangasia obsahují příliš mnoho vody. Test provedený na 22 namátkou zakoupených rybích výrobcích to potvrdil. "Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," vysvětlila šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Namátkou jsme nakoupili dvaadvacet zmrazených filetů a filé. Našli jsme mezi nimi dva výrobky, u kterých jsme za přidanou vodu nezaplatili ani korunu. U dalších osmi při srovnání ceny za 1 kilogram výrobku s cenou za 1 kilogram rybího masa nás voda přišla na sedm až 39 korun. Rekordně nejdražší vodu prodává výrobce Frigoprima v glazovaných filetech z tresky značky Frionor, jejíž cena se vyšplhala na 208 korun.

Velká část zpracovatelů totiž používá technologii dvojitého zamrazení. V tomto případě jsou ryby po ulovení rovnou v rybářské lodi zmrazeny, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány.

Maso plné vody

Podle dTestu se při tomto procesu ztrácí buněčná voda, bílkoviny a další živiny, a tím i hmotnost masa. Před opětovným zmrazením se rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové a soli. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," doplnila Rozová.

Současná legislativa přitom znesnadňuje kontrolu hmotnosti záměrně přidané vody. Od srpna 2009 mohou prý dozorové orgány v důsledku metodického pokynu ministerstva zemědělství kontrolovat pouze hmotnost glazury, ale ne vody. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uzavřela Rozová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info