Farmář hospodaří s koňmi jako dřív, o zelenou naftu však přijít nechce

Soukromý zemědělec Karel Vrzáček hospodaří v Otíně na Jihlavsku a pěstuje brambory, jetel i obilí. Také chová skot, prasata a koně. S rodinou obdělává asi 35 hektarů půdy. K tomu se snaží spíše než traktory využívat koňskou sílu.

Farmář se zemědělci bojujícími za zachování takzvané zelené nafty sympatizuje. Byť se sám do protestu proti rozhodnutí vlády o odejmutí této výsady nezapojil. "Já protestovat nešel, protože na to nemám čas, teď zrovna na poli vláčím s koňmi brambory," vysvětlil Vrzáček.

"A protože většinu prací dělám postaru s koňmi, tolik nafty zase nespotřebuju," naznačil. Ovšem přiznává, že i pro něho jde o příjemný bonus.

"To víte, že zelenou naftu také používám, jen ne v takovém množství. U mě to dělá za rok v průměru těch deset až dvanáct tisíc korun, co mi stát na té naftě vrací," prozradil farmář.

Zvýhodnění by zachoval. "Že by mě její škrty měly zlikvidovat, to ne, ale je to příjemné, když se vám to vrátí. Ve všech okolních státech to je, tak proč by to nemohlo být i u nás," myslí si farmář.

Svým protestujícím kolegům vyjádřil podporu. "Vůbec se tak zemědělcům nedivím, že chtějí protestovat, co jiného jim zbývá," dodal Vrzáček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info