Ahold dostal pokutu za chybně označené uzeniny

Obchodní řetězec Ahold, kterému patří obchody Albert, dostal od Státní veterinární správy (SVS) pokutu za chybně označené masné výrobky. Pracovníci krajské veterinární správy na ně před časem narazili v olomouckém distribučním centru potravin. Ahold výrobky ihned stáhl z trhu.

"Přestože je chyba na straně výrobce, pokutu společnost akceptuje," řekla ředitelka PR a komunikace firmy Judita Urbánková.

O udělení pokuty ve výši 20 tisíc korun rozhodla olomoucká krajská veterinární správa. "Pokuta byla udělena podle zákona o potravinách a vybírá ji celní úřad, respektive má být odeslána na jeho konto," uvedl vedoucí odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj Pavel Moravec.

SVS upozornila v březnu na nesrovnalosti ve složení deklarovaném na obalech u masných výrobků dvou zahraničních dodavatelů, a to u rakouské Berger tradiční šunky nejvyšší jakosti a salámů Czabai a Uherské klobásy z produkce firmy Mecom.

"Se společností Mecom jsme spolupráci ihned po těchto nálezech ukončili. Výrobky společnosti Berger jsme nechali testovat v nezávislé akreditované laboratoři a stejně tak si je nechala otestovat sama společnost Berger. Z výsledků testů vyplynulo, že složení výrobků plně odpovídá tomu, co je deklarováno na obalech, a obchodní spolupráci jsme obnovili," uvedla Urbánková.

Informování médií

Společnost Ahold se podle ní dozvěděla o výsledcích kontroly Státní veterinární správy až z médií. Následně poté začala výrobky stahovat z trhu. "Postup Státní veterinární správy na základě nekorektního informování médií naši společnost velmi poškodil," řekla Urbánková.

Doplnila, že se SVS společnosti za svoji chybu omluvila. "Pokutu od Státní veterinární správy ale akceptujeme a nebudeme uplatňovat žádné opravné prostředky," uvedla Urbánková.

Na prohřešky pracovníci SVS správy narazili i při prosincové mimořádné kontrolní akci v zemi. Tehdy požadavkům prodeje nevyhověla takřka pětina potravinářských výrobků živočišného původu. Nejčastějšími nedostatky byly klamavé údaje na obalu, některé vzorky obsahovaly levné náhražky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info