Německá biovejce obsahovala jed podobný dioxinu

Kontrola západoněmecké farmy odhalila v tamních biovejcích nadlimitní množství jedovaté polychlorovaný bifenyl (PCB). Tato látka je chemicky příbuzná rakovinotvornému dioxinu, jehož výskyt v krmivu, vejcích a vepřovém mase otřásl německých zemědělstvím na počátku loňského roku. Nyní se šetří, jak se nebezpečná látka do biovajec dostala. Farma v Severním Porýní-Vestfálsku chovající 25 000 nosnic a dodávající vejce hlavně do supermarketů byla uzavřena.

Množství PCB ve vejcích překročilo podle dnešního oznámení zemského ministerstva pro ochranu spotřebitelů až šestinásobně povolenou hranici. Závadná vejce pocházela ze dvou z celkem čtyř hal západoněmeckého bioproducenta, kterého úřady blíže nespecifikovaly. Poslední dodávka byla ze 7. března s minimální trvanlivostí do 31. března.

Před blížícími se Velikonocemi vyvolal nový případ výskytu jedovaté látky ve vejcích v Německu rozruch. Ministerstvo v Düsseldorfu však ujistilo, že se jedná o ojedinělý případ. Nyní se zkoumá, jak se tato látka do biovajec dostala. Loni bylo na vině kontaminované krmivo. Testy krmení používaného postiženou farmou ale dopadly negativně.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info