Polská policie zadržela desítky tun prášku ze zkažených vajec

Policie v Polsku podle místních médií zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Prokuratura vyšetřuje, zda se potraviny obsahující tato sušená vajíčka dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře jde o další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.

Už ve středu policisté zatkli majitele firmy z okolí středopolského města Kalisz, která prášek ze zkažených sušených vajec vyráběla. Podle neoficiálních informací polských médií tento podnikatel nakupoval od zemědělců zkažená vejce. Prášek z nich pak od něho odebírali výrobci těstovin, sušenek nebo majonézy. Vyšetřovatelé zatím potvrdili jen to, že bakterie obsažené v sušených vejcích jsou škodlivé pro lidské zdraví.

Falešná vaječná moučka podle televize Nova pocházela minimálně ze dvou firem. Podnikatelé ji prý vyráběli ze zkažených vajec, sušené rybí moučky, vápníku a kurkumy. "Pokud se tyto zprávy potvrdí, potravinářská inspekce odebere u zpracovatelů této sušené vaječné hmoty vzorky a stanoví, jaké riziko tam je," řekl Nově mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Michal Spáčil.

V Polsku před časem vyšlo najevo, že tři firmy dlouhá léta technickou sůl označovanou jako jedlou prodávaly velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Technická sůl, která se v Polsku používá, ale není podle rozborů zdraví nebezpečná.

V souvislosti se solnou aférou provedly v Česku kontroly soli a dalších polských potravin SZPI a Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři SZPI se zaměřili hlavně na příhraniční oblasti s Polskem. Všechny odebrané vzorky byly zdravotně nezávadné. Dozorové orgány také zjistily, že čeští výrobci používají při výrobě jedlou sůl převážně z jiných členských států EU než z Polska. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info