Kvalita mléčné čokolády na trhu ČR

Kdysi čokoláda směla obsahovat jen tuk z kakaa (příp. z mléčné složky). V současnosti může podle předpisů ES obsahovat i některé další (tropické) rostlinné tuky v množství max. 5 %, což musí být na obalu deklarováno.

Důsledkem použití jiných tuků (např. palmového) může být např. přítomnost nežádoucích esterů 3-MCPD vznikajících při deodorizaci tuků za vysokých teplot. Závazné limity pro 3-MCPD však pro čokoládu stanoveny nejsou (existují jen u sójové omáčky a u kyselých hydrolyzátů rostlinných bílkovin: max. 20 μg/kg). Povolení přídavku „tropických“ tuků souvisí s politicko-hospodářskými zájmy a s pomalejším měknutím čokolády v prostředí s vysokými teplotami.

S politicko-hospodářskými zájmy souvisí i šíření informací o blahodárných účincích čokolády na zdraví, vzhledem k antioxidačním účinkům fenolických látek z kakaa. V případě mléčné čokolády je předepsaný podíl kakaa nižší než v mléčné čokoládě, hlavní složkou cukr (někdy více než polovina výrobku). S poměrně nízkým podílem kakaa (tvoří asi čtvrtinu mléčné čokolády) souvisí i nižší obsah theobrominu a kofeinu (povzbuzující účinky na organismus). Kromě použitého množství kakaa souvisí obsah těchto povzbuzujících látek i s kvalitou kakaových bobů (se zralostí, odrůdou, použitou částí zrna a lokalitou sklizně).

Předepsaný obsah mléčné sušiny byl v testovaných čokoládách dodržen, ale jeho výživový význam by se neměl přeceňovat.

(Poznámka:Legislativní pravidla pro čokoládu jsou stanovena směrnicí 2000/36/ES a českou vyhláškou 76/2003 Sb.)

Při nákupu je třeba si uvědomit, že výrobky, které nesplňují požadavky pro čokoládu, mohou být prodávány, pokud nejsou označeny slovem „čokoláda“, ale např. „kakaová pochoutka“.

Kvalita čokolád v d-testu byla hodnocena podle obsahu a kvality kakaa a mléka, podle senzorických vlastností, aromatických složek, výživové hodnoty, obsahu plísní a údajů na obalu.

Celkově senzoricky byly mléčné čokolády hodnoceny jako „dobře“ a „uspokojivě“, ale ani čokolády s označením „extra“ nevykazovaly obzvlášť dobrou chuť. Nejlépe byla hodnocena čokoláda Lindt Excellence Extra Creamy Milk. Při analýze aromatu obstála „dobře“ jen čokoláda Lidl – First Nice. Při hodnocení vanilkového aroma bylo vysoké množství zjištěno u čokolády Lidl – First Nice.

Z výživového hlediska dosáhla hodnocení „dobře“ jen mléčná čokoláda Tesco-Reylands a Orion-extra mléčná.

Problematická byla někdy čitelnost údajů a jejich umístění v přehybu sváru obalového materiálu.

d-test, 2012, č. 1, s. 36-43

Objednávka kopie článkud-test: Nákupní průvodce: mléčné čokolády

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info