Články ze dne 22. 10. 2020
Polovina restaurací jede dál, okénka už měly nachystaná. Dusí je ale provize rozvozů
22. 10. 2020 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz
Aktuálně zůstává otevřena přibližně polovina českých restaurací, které fungovaly v létě. Jídlo svým zákazníkům vydávají skrze okénka a oproti letním měsícům jsou na zhruba čtvrtinových tržbách, ukázala data společnosti Storyous, která provozuje pokladní systémy.
Prodejci sýrů na benešovském farmářském trhu hrozí vysoká pokuta
22. 10. 2020 | Zdroj: ČTK | Článek
Pokuta až deset milionů korun hrozí prodejci sýrů, který nabízel své zboží na farmářském trhu v Benešově. Podle veterinářů porušil předpisy pro prodej potravin, chyběly mu doklady o původu zboží a výrobky nebyly skladované ve vhodných teplotách. ČTK to sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).
Komentář BHS ke spotřebnímu chování Čechů
22. 10. 2020 | Zdroj: w4t.cz | Odkaz
„Lidé vyhledávají akční nabídky na trvanlivé potraviny a vykupují je z obchodů. Zjevně se obávají negativních ekonomických i zdravotních dopadů spojených s rychlým šířením onemocnění COVID-19,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Lidé mohou místo ryb jíst víc medúz, myslí si australská bioložka
22. 10. 2020 | Zdroj: ČTK | Článek
V reakci na studii, podle níž je po celém světě legálně loveno přes 90 ohrožených druhů ryb, australští vědci navrhli, aby se lidé v zájmu udržitelnějšího rybolovu přeorientovali na medúzy, píše server BBC.
Čeští vědci se podíleli na rozluštění desítek genomů hub
22. 10. 2020 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz
Symbiotické houby mají podle posledních výzkumů zásadní vliv na schopnost rostlin přežívat a prosperovat. Velký mezinárodní výzkum teď popsal genom více než stovky těchto hub. Mohlo by to pomoci pochopit, jak překonat problémy spojené se změnami klimatu, i vylepšit úrodnost zemědělských plodin.
Hony, naháňky a plesy v kontextu současných hygienických opatření
22. 10. 2020 | Zdroj: Myslivost | Článek
Poslední týdny byly v souvislosti s pandemickými opatřeními a omezeními poněkud chaotické, když Vláda postupně zpřísňovala implementovaná pravidla a činila tak přitom ne úplně přehledným způsobem pro širokou veřejnost.
Nejlepší mladá vína přicházejí na trh
22. 10. 2020 | Zdroj: tyden.cz | Odkaz
Už za necelý měsíc se začnou po celé zemi otevírat první lahve vín ročníku 2020, tedy Svatomartinského vína. Vinaři začnou prodávat Svatomartinská vína 11. 11. od 11 hodin.
Linea Nivnice letos vykoupí 10.000 tun jablek, úroda je průměrná
22. 10. 2020 | Zdroj: ČTK | Článek
Jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, Linea Nivnice z Uherskohradišťska, vykoupí letos od pěstitelů z České republiky a Slovenska zhruba 10.000 tun jablek. Každoročně jich na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 18.000 tun.
Malé pivovary bojují o přežití. Prodeje se dramaticky propadly
22. 10. 2020 | Zdroj: E15 on line | Odkaz
Slevy, speciální degustační sety či turistické pobyty. To jsou cesty k přežití, které v době uzavřených restaurací a s tím spojeným obrovským propadem odbytu volí menší pivovary.
Českou chuťovkou se letos stalo 185 výrobků
22. 10. 2020 | Zdroj: ČTK | Článek
Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka získalo letos stejně jako loni 185 výrobků. Ocenění Dětská chuťovka získalo 35 produktů, loni jich bylo o devět méně. ČTK to sdělil ředitel soutěže Josef Sléha. Výsledky měly být dnes slavnostně zveřejněné v Senátu, kvůli koronavirové situaci se ale akce zrušila.
Není 70 bodů jako 70 bodů
22. 10. 2020 | Zdroj: cschms.cz | Odkaz
Již delší dobu vnímáme debaty mezi chovateli na téma bodového hodnocení býků při jejich výběru do plemenitby. Ani ne tak kvůli odborné fundovanosti členů výběrových komisí jako spíše kvůli interpretaci výsledků a jejich využívání při prodeji a posuzování kvality jednotlivých býků.
Je vůči vysychání odolnější bříza nebo osika?
22. 10. 2020 | Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. | Článek
Nejvýraznějším projevem klimatické změny je častější výskyt a větší intenzita různě dlouhých období sucha. Proto je nutné při umělé obnově lesa použít co nejkvalitnější sazenice. Jejich aktuální dobrý fyziologický stav je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro následnou ujímavost a růst po výsadbě.