Výroba masa v ČR se ve 2. čtvrtletí zvýšila, podruhé vzrostla produkce vepřového
08.08.2024 | ceskenoviny.cz
Výroba masa v Česku dosáhla v letošním druhém čtvrtletí 112.666 tun, meziročně o 1,9 procenta více. Podruhé v řadě se zvýšila produkce vepřového masa, výroba hovězího naopak klesla. Výkup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 3,7 procenta na 835,5 milionu litrů. Na webu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
"V obou čtvrtletích letošního roku dosáhla výroba vepřového masa na jatkách vyšší úrovně než loni, na rozdíl od výroby masa hovězího. Tu ovlivnil zvýšený vývoz skotu určeného k porážce v zahraničí. Výroba drůbežího masa byla stabilní, s nepatrnými meziročními rozdíly," uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba vepřového se meziročně zvýšila o 5,6 procenta na 52.678 tun, produkce drůbežího byla vyšší o 0,2 procenta a dosáhla 43.279 tun a množství vyrobeného hovězího kleslo o 4,6 procenta na 16.690 tun.
Ceny jatečných prasat se meziročně snížily o 1,4 procenta. Průměrná cena byla 41,01 Kč za kg živé hmotnosti nebo 53,32 Kč za kg jatečné hmotnosti. Ceny jatečných kuřat meziročně klesly o 7,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,25 Kč za kg v živém. Meziročně se o 5,3 procenta zvýšily ceny jatečného skotu. Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 62,56 Kč/kg v živém nebo 113,85 Kč/kg v mase.
Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 11,05 Kč, což je meziročně o 4,7 procenta méně.
Když statistici započítají bilanci dovozu a vývozu masa, vychází jim předběžně, že se spotřeba masa meziročně zvýšila u všech tří druhů - u hovězího o 2,5 procenta, u vepřového o dvě procenta a u drůbežího o 5,2 procenta.
Další články v kategorii Zemědělství
- Farmáři se letos víc zaměří na zahraniční trhy, tvrdí firma. Důvodem je i sucho (23.04.2025)
- Ministerstvo zemědělství letos rozdělí 85 milionů korun na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů (23.04.2025)
- Březnové relativní plemenné hodnoty nově (23.04.2025)
- ASZ ČR spojuje síly s Komorou soukromých lesů k hájení vlastnických zájmů (23.04.2025)
- Soukromí vlastníci půdy chtějí posílit práva, uzavřeli memorandum o spolupráci (22.04.2025)
- Proč a jak slepice snáší? Vajíčko je učiněný zázrak. Málokdo ví, jak vzniká (22.04.2025)
- Zemědělci v Plzeňském kraji sklidili vloni více brambor, pícnin, máku a zelí (22.04.2025)
- Slintavka škodí, i když tu není. Decimuje český agroturismus (22.04.2025)
- Asi 15 procent světové zemědělské půdy obsahuje těžké kovy, tvrdí vědci (22.04.2025)
- Sklizeň obilovin v Plzeňském kraji klesla kvůli menším objemům pšenice a ječmene (19.04.2025)