Šli do rizika: Ledové víno někde zvládli. Jiní s mrazem ani nepočítali

Na teplotu minus sedm stupňů Celsia s napětím čekali vinaři na jihu Moravy. To je totiž hodnota nízké teploty, která je v České republice pro sklizeň ledového vína definována zákonem.

„Čekali jsme až do sedmého ledna. U nás bylo dokonce mínus osm stupňů Celsia. Máme sto třicet litrů odrůdy Cabernet Sauvignon s cukernatostí osmatřicet stupňů normalizovaného moštoměru,“ uvedl vedoucí vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

S cenou ledového vína lechovičtí vinaři hýbat nebudou. Dvoudecovou lahvičku ledového Cabernetu nyni vinaři nabízejí za 343 korun.Zatímco některým riziko vyšlo, jiní vinaři na mráz vůbec nečekali. Ledové víno letos nebudou dělat třeba vinaři z Pavlovínu ve Velkých Pavlovicích. „Letos jsme ani hrozny na ledové víno nenechávali. Loni jsme jich měli dostatek a letos jsme nechtěli riskovat. Zimy jsou totiž čím dál horší a nebylo jisté, že pořádně zamrzne. To, co máme z loňska nám, doufám, vydrží na dva roky,“ svěřil se společnosti jednatel Radim Heča.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka nejde při výrobě ledového ani slámového vína o nic světoborného. „My tento segment ani nesledujeme. Je to tak marginální záležitost, že jde čistě o věc vinařů. Vyrobí se ho tak málo, že jde prakticky jen o třešničku na dortu v nabídce vinařů,“ naznačil Půček.

Autor: Dalibor Krutiš

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info