Letenské prase a masopustní veselice v Národním zemědělském muzeu Praha v sobotu 25. ledna
16.01.2025 | Národní zemědělské muzeum
Víte, že vepřové maso bylo v Evropě ve středověku nejčastěji konzumovaným masem?
Zajímá vás, jak vypadalo historické řeznické náčiní? Jak se připravují zabijačkové speciality dnes? Zveme na Letenské prase a Letenský masopust nejen k připomenutí masopustních tradic v sobotu 25. ledna od 10 do 17 hodin do Národního zemědělského muzea v Praze.
„Návštěvníkům chceme nejen připomenout tradiční zvyky spojené se zabijačkou a masopustem, ale také je seznámit s historií řeznického řemesla a informovat o tom, jaká plemena prasat se u nás chovají a jakou potřebují péči,“ zve na program ředitel pražského NZM Josef Praks.
Program začne úderem desáté dopolední na muzejním dvoře Národního zemědělského muzea. Návštěvníci budou mít možnost si v ohradě na dvorku prohlédnout živá selátka pastvinného plemene mangalica, kterým se také říká vlnitá prasata.
Během dopoledne i odpoledne proběhnou ukázky bourání a přípravy zabijačkových specialit s řeznickým mistrem Radkem Janoutem z řeznictví U Bejka. Další kulinární workshopy inspirované starými recepturami budou probíhat v Gastrostudiu pod vedením zkušených lektorů Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Přihlášení doporučujeme dopředu zde.
Chcete se dozvědět něco více z historie řeznického řemesla a zajímavosti z chovu prasat?
Zveme na komentovanou prohlídku O lidu řeznickém a zabijačkových hodech s kurátorkou NZM Lucií Kubáskovou a také přednášky, které si návštěvníci budou moci poslechnout v Objevovně ve 2. patře muzea. S Pavlem Nevrklou z Mendelovy univerzity v Brně o tom, Co vám o prasatech neřekli a s Gudrun Illmann z Výzkumného ústavu živočišné výroby zjistíte, zda se u nás prasata opravdu mají Jako prase v žitě.
Děti i dospělí se mohou zapojit do vědomostního kvízu – takzvané řeznické stezky, která je provede řeznickou tematikou po jednotlivých expozicích muzea. Kdo odevzdá vyplněný kvíz, bude v průběhu dne bude moci ve slosování soutěžit o ceny – zabijačkové speciality.
Pro děti bude připravena pohádka Čmelák brundibár v podání divadélka Had. Dětský folklorní soubor Kytice návštěvníkům představí svoji ukázku masopustních lidových tanců a písní.
Odpoledne okolo 15. hodiny se muzeum stane dějištěm masopustního reje – do muzea dorazí tradiční letenský masopustní průvod maškar a proběhne slavnostní zakončení průvodu se zakopáním basy. K tanci a poslechu zahraje svůj masopustní výběr dechovkových písní Řeznická kapela, uskupení amatérských hudebníků a zároveň profesionálních řezníků.
Po celou dobu si bude možné zakoupit tradiční zabijačkové speciality – jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, ovar, zabijačkovou polévku a další dobroty.
Akci Letenské prase pořádá Národní zemědělské muzeum Praha ve spolupráci se spolkem Ty-já-tr, který je organizátorem Letenského masopustu.
Název akce: Letenské prase a Letenský masopust
Termín konání: 25. 1. 2025 10:00–17:00
Vstupné: dospělí: 100 Kč, děti od 3 let, studenti a senioři nad 65 let: 50 Kč, děti do 3 let vstup zdarma; V masopustních kostýmech je vstup na akci zdarma. Více informací a fotografie: zde
Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Virtuální prohlídka NZM Praha Více na www.nzm.cz
Národní zemědělské muzeum
Tereza Plavecká – tisková mluvčí
Tel.: +420601065460 tiskove@nzm.cz www.nzm.cz│facebook│X│instagram
Další články v kategorii Zemědělství
- Silné mrazy mohou začátkem příštího týdne ohrozit ozimé porosty na polích (14.02.2025)
- Newsletter k mezinárodnímu projektu HydroFarmVET (14.02.2025)
- Schodek zahraničního obchodu ČR se zeleninou v posledních letech rychle roste (14.02.2025)
- Ministr zemědělství odvolal ředitele Výzkumného ústavu živočišné výroby, důvodem jsou závažná zjištění z probíhajícího auditu (14.02.2025)
- Pozitivní seznamy zvířat: začátek konce chovatelství? (13.02.2025)
- Veterináři ve Zlínském kraji loni zaznamenali další případ trichofytózy skotu (13.02.2025)
- Podnikatel Tesař ovládne další zemědělský podnik, Agro družstvo Sebranice (13.02.2025)
- Největší konference o jídle a zemědělství v EU očima člena Asociace (13.02.2025)
- Metodika výběrů býků extenzivních plemen (13.02.2025)
- Biodynamických farem je v ČR 26 a přibývají, produktů na trhu je oproti EU málo (12.02.2025)