Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr stalo letošní Českou biopotravinou roku, píše týdeník 5plus2.

Skot se pase celoročně na pastvinách Vysočiny. | foto: Farma Mitrovský

Jeden z nejkvalitnějších chovů skotu v Česku najdete na farmě Mitrovský dvůr na úpatí Žďárských vrchů. Je to chov ekologický a vrcholem snažení tamních hospodářů je vítězství v letošním ročníku prestižní soutěže Česká biopotravina roku. Vyhrálo jejich Sušené hovězí maso, samozřejmě v biokvalitě, které se tak dá považovat za letošní nejkvalitnější český produkt. 

Maso pochází z plemene Aberdeen Angus, přičemž důležitým faktorem je, že zvířata žijí celoročně na pastvinách Vysočiny. 

„Po porážce nejdřív zadní hovězí zraje, pak se na několik týdnů naloží do směsi česneku a koriandru, poté je sušením a uzením bukovým dřevem za studena postupně odstraněna téměř veškerá voda. Výroba trvá deset týdnů,“ popisuje recept úspěšného výrobku Robert Zelený z farmy.

Kvalita života ovlivní chuť

Vítězné hospodářství ležící pár kilometrů od Bystřice pod Pernštejnem funguje už od 90. let. „V roce 1996 jsme nakoupili první pastviny, před deseti lety postavili prodejnu a bourárnu, k tomu pak přibyla ještě restaurace,“ říká majitelka farmy Jana Kalná.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Tajemství chutného masa je podle ní v kvalitním krmení a v dobré pohodě zvířat. „Skot je býložravec a ten má být krmen výhradně pastvou, tedy co nejpestřejším trvalým travním porostem. Ve velkovýkrmech dostávají zvířata převážně zrní nebo směs, případně fermentovanou siláž. To je ale nepřirozené, proto se pak sahá k chemii i léčivům,“ vysvětluje. 

Pro spokojený život zvířat je podle jejích zkušeností důležité respektovat přírodní zákonitosti. „Porážka je pak jen epizoda na konci jinak zcela přirozeného života stádového zvířete na volných pastvinách,“ dodává Jana Kalná. 

Právě kvalita života zvířete se podle ní promítá i do výsledné chuti masa. „Tu ovlivňují i mikronutrienty, tedy vitaminy a minerály. Když je zvíře na pastvině s více než třiceti bylinami, má maso mnohem lepší chuť, než když krmíte zvířata zrním,“ míní. 

Spory o cenu

S rozvojem biovýroby v Česku se začalo mezi ekologickými zemědělci debatovat, zda by se jejich výrobky neměly víc zlevňovat, a tím přivést na trh další zákazníky. Zastáncem filozofie nižších cen je například hospodář Jan Hořák, jeden z nejznámějších „bio“ sedláků v Moravskoslezském kraji, který se také specializuje na hovězí maso. 

„Ekofarmáři si myslí, že své produkty musí prodávat draho. Není to pravda a já se snažím, abychom měli ceny nižší než některé supermarkety. Teprve pak budou naše výrobky lidé kupovat,“ říká. 

Jana Kalná z Mitrovského dvora však vidí vyšší ceny v rozdílu kvalit. „Pokud vyrábíme kvalitní produkt a nešidíme složení, nemůžeme bohužel prodávat za cenu produktu výrobce, který stejný produkt vyrábí například ze separátu a odpadu a rozdíl doladí chemií,“ vysvětluje svůj postoj.

Biopotravina roku 2020

  • O titul nejlepší české biopotraviny letos bojovalo 150 produktů, porota byla složená z odborníků v zemědělství, gastronomii či potravinářství. „Nikdy se ani po očku nedívám, jaké hodnocení píší moji kolegové z poroty. Necítím žádné nadržování, prosazování osobních zájmů či neobjektivnost,“ říká předseda devatenáctičlenné poroty Pavel Maurer, člen PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž pořádá už 19 let. 
  • Mezi biopotravinami rostlinného původu zvítězila lahůdková chilli pasta ze „Svobodného statku na soutoku“ u Litoměřic. 
  • Steaková masa ovládl Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) z bio farmy Rudimov, v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky zvítězila kolekce Bio bylinných čajů Květomluva z Vlachovic. 
  • V kategorie Biovíno vyhrál Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017 od vinařství Víno Marcinčák.
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...