Čtyři tipy, jak předcházet plísni okurkové

Plíseň okurková je velmi agresivní choroba, která dokáže způsobit úhyn celých rostlin během několika dnů. V jejím případě proto obzvlášť platí, že nejlepším lékem je prevence.

Čerstvý vzduch

Výtrusy plísně okurkové k nám zanáší vítr z jižní Evropy, kde je teplejší podnebí a kde tato houba přežívá zimu. Listy rostlin plíseň napadá zejména za vlhka při teplotě mezi 20 až 25°C. Okurky proto musíme chránit v první řadě před vlhkostí. Vybíráme pro ně slunné a vzdušné stanoviště, kde přirozeně proudí čerstvý vzduch. Skleníky s okurkami je třeba vydatně větrat, rostliny se nesmí zapařit.

Opěrná síť

Okurky patří k popínavým rostlinám a lépe prospívají, když šplhají po opoře. Pokud je necháte plazit po zemi, budou více ohroženy vlhkostí a riziko plísně se značně zvýší. Naopak na opěrné síti budou rostliny více vystaveny proudícímu vzduchu, listy rychleji proschnou, a navíc se budete radovat z čistých, hlínou nezamazaných plodů.

Odolné kultivary

Na zákeřnou plíseň by se mělo myslet dlouho dopředu, nejlépe už při výsadbě. Čím dříve okurky vysadíte, tím dříve odplodí a při troše štěstí se hlavnímu období invaze plísně zcela vyhnete. Některé kultivary jsou vůči chorobám odolnější - nelze na to stoprocentně spoléhat a podceňovat ostatní preventivní kroky, ale výběrem odolného kultivaru riziko plísně aspoň snížíte. Osvědčenými odrůdami jsou v tomto směru například Altaj F1, Regina F1, Karolina F1, Linda F1 MIX, Natalie F1 a salátovka Markyza F1.

Preventivní postřiky

Z chemických postřiků se na okurky preventivně používají například přípravky Acrobat, Previcur, Ortiva nebo Champion. Při aplikaci nezapomeňte ošetřit i spodní části listů, které bývají více vystaveny vlhkosti. Pokud se vám nechce používat chemii, můžete zkusit recept našich babiček a vyrobit postřik ze strouhaného křenu vylouhovaného ve vodě.

 

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info