Helena Horová z Heřmanova Městce má zálibu v mykologii a ráda houby fotí v místním parku Bažantnice a jeho okolí. Nedávno zjistila, že se tam objevují hřiby Le Galové.

„Pozor, jsou jedovaté! Jde o velmi vzácný hřib zařazený v Červeném seznamu jako zranitelný druh. Zrovna dneska si ho jedna paní chtěla odnést v domnění, že je to hřib kovář. Ten ale nikdy nemá – kromě jiných rozlišovacích znaků – v mládí bílý a později béžový klobouk," varovala Helena Horová, která si dala tu práci, že hřiby opatřila cedulkami, které informují o těchto vzácných a ohrožených houbách.

„Houbaře bych chtěla poprosit, aby tyto krásné hřiby nechali růst,“ dodala.

Sezonu hub čeká vrchol.
Houby: Nejlepší podmínky jsou nyní v Orlických horách, na Ostravsku či Jesenicku

Další vzácnou houbou, která na Heřmanoměstecku roste, je hřib žlutý, říká se mu také žlutý kovář. Je vedený v Červeném seznamu hub České republiky jakožto kriticky ohrožený druh a neměl by se proto sbírat pro kuchyňskou spotřebu. Nálezy je vhodné hlásit a dokladovat na mykologických pracovištích.

Hřib medotrpký je hořký tak, že zkazí celou smaženici.Hřib medotrpký je hořký tak, že zkazí celou smaženiciZdroj: Helena Horová

Odpornou chuť dalšího fešáka českých lesů, hřiba medotrpkého, už poznala čtyřicetiletá Monika, která vyrazila o minulém víkendu do lesů okolo Pardubic. „Mně se zdál nejprve moc žlutý, ale když jsem ho nakrojila a zmodral, dala jsem ho do košíku. No, a potom jsme celou smaženici vyhodili, protože byla strašně hořká, nedalo se to jíst. Aspoň mám ponaučení pro příště,“ zasmála se Monika.

Hlíva ústřičná
Existují houby, které omlazují a léčí. Na některé lze narazit i v českých lesích

O záměně muchomůrky zelené a žampionu už bylo napsáno hodně. Ale pozor, jedovaté druhy existují i mezi bedlami. Patří mezi ně bedla zahradní, která roste v dobře vyživených půdách, hlavně na záhonech či kompostech.

Je poměrně mohutná a přímo láká k osmažení, ale řízek z ní dokáže vyvolat silné nevolnosti. Pozná se tak, že po říznutí nebo stlačení se zabarví do červené až hnědé barvy. Oproti tomu bedla královská, krásná houba s vysokou nohou a pohyblivým prstencem, barvu nikdy nemění.

Vážné zažívací potíže 

Otravy z hub, které rostou ve velkém po celé republice, hrozí, a to i z těch, které běžně lidé sbírají. Třeba nedostatečně tepelně upravený hřib kovář může způsobit vážné zažívací obtíže. To se stalo před devíti lety v Žamberku, kde se smaženicí ze hřibu koloděje přiotrávily dvě rodiny a kvůli vážným zažívacím problémům si musely přivolat záchranku. Šlo o šest osob, tři dospělé a tři děti.

Žlutý hřib kovář se také nachází v seznamu ohrožených druhů.Video: https://www.facebook.com/profile/100005060713512/search/?q=hřib Le GalovéŽlutý hřib kovář se také nachází v seznamu ohrožených druhůZdroj: Helena Horová

„Pokud jde o modrající hřiby, hlavně kováře a koloděje, je potřeba minimálně patnáctiminutová tepelná úprava,“ řekl Deníku mykolog Libor Tmej. Problém u smažených hub ve strouhance podle jeho slov nastane, když jsou plátky silné, třeba i dvoucentimetrové, a úprava trvá jen tři, čtyři minuty. „To je málo. Pokud se smaží tyto modrající hřiby, chce to určitě ne tak zprudka a delší dobu,“ dodal Tmej.