https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-chteji-dalsi-kampan-na-podporu-spotreby-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři chtějí další kampaň na podporu spotřeby ryb

20.11.2019 00:23 | PRAHA (ČTK)
Rybářské sdružení ČR usiluje o další kampaň na podporu konzumace sladkovodních ryb o hodnotě alespoň takové, jako byla kdysi kritizovaná Ryba domácí. / Ilustrační foto
Rybářské sdružení ČR usiluje o další kampaň na podporu konzumace sladkovodních ryb o hodnotě alespoň takové, jako byla kdysi kritizovaná Ryba domácí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rybářské sdružení ČR usiluje o další kampaň na podporu konzumace sladkovodních ryb o hodnotě alespoň takové, jako byla kdysi kritizovaná Ryba domácí. Dnes to na tiskové konferenci řekl zástupce ředitele sdružení Martin Urbánek. Kampaň Ryba domácí stála 150 milionů korun, později se o ní negativně vyjádřil například bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Následující kampaň za jeho působení byla o dva řády levnější. V době kampaně Ryba domácí se zvýšila spotřeba sladkovodních ryb z 1,29 kilogramu na 1,43 kilogramu ročně, uváděla tehdy agentura, která ji pořádala.
 

Urbánek dále řekl, že peníze na kampaň by se mohly najít v evropských penězích, ministerstvu v současnosti vedeném Miroslavem Tomanem (ČSSD) ale chybí politická vůle. Sdružení se proto snaží úřad přesvědčit. Kampaň by měla být lepší než ta minulá, více by se podle něj mělo komunikovat se samotnými rybáři. "Budeme rádi za každý kilogram. Po první kampani byl nárůst, i když to nebylo velké. A za těch deset let, co se nic nedělá, je vidět, že stagnuje a možná i klesá," dodal Urbánek.

Podle údajů Českého statistického úřad s spotřeba pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. V roce 2009 byla za poslední desetiletí nejvyšší, tehdy činila 6,2 kilogramu, předloni podle posledních údajů činila 5,4 kilogramu, meziročně tak stoupla o 6,3 procenta.

Podle sdružení činí aktuální světová spotřeba 16 kilogramů ryb na osobu, v EU 11 kg rybího masa na osobu. "Naše domácí spotřeba ryb je hluboce pod evropským průměrem," dodal Urbánek.

Nejvíce sladkovodních ryb se v ČR sní tradičně na Vánoce. Produkce ryb v Česku loni podle Rybářského sdružení meziročně vzrostla o 66 tun na rekordních 21.751 tun. Letos podle odhadů klesne pod 21.000 tun, řekl již dříve ředitel sdružení Michal Kratochvíl. I přes loňské rekordní úlovky trápilo stejně jako letos rybáře sucho. Kdyby nebylo, mohl by být letos loňský rekord překonaný, dodal. Cena ryb od producentů se letos nejspíš nezvýší, rybáři je většinou prodávají za 85 až 100 korun za kilogram.

V ČR se chová nejvíce kaprů, loni se jich v rybnících vylovilo 18.430 tun, o 30 tun meziročně méně. O 42 procent přibylo lososovitých ryb na 1106 tun, naopak klesla produkce býložravých ryb, línů i dravých ryb. Zhruba 40 procent živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, deset procent se zpracovalo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

20.11.2019 14:00
Vždyť je to v pořádku. Ať si udělají kampaň a zafinancují ji ze zvýšeného prodeje ryb. Každá banka jim na to ráda půjčí, když doloží finanční efekt minulých kampaní.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2019 16:47
Tohle by asi bylo vhodné podpořit, protože konzumace rybího masa je u nás opravdu dlouhodobě velice nízká a má do důsledky do některých chorob. Jinými slovy: Státu by se to vyplatilo asi stejně jako financování např. protikuřácké prevence.

Problém vidím v tom, že kampaň nestačí, na tu by měla navazovat série drobnějších akcí, a to po celá léta. jinak dosáhneme nanejvýš krátkodobého vzestupu konzumace a pak to půjde zase dolů. (Podobně to funguje i u toho kouření.)
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.11.2019 08:39
to je těžké, tohleto. když půjdu do libovolného supermarketu ke chlaďáku/mrazáku, tak je cena nejlevnější sladkovodní ryby na 150% vepřové plece. ta nejlevnější ryba je český kapr (tolstolobik nebo amur bývají ještě levnější, ale skoro nikdo je nekupuje, a tak je nikdo běžně nenabízí), který je intenzivně krmený a chuť i konzistence masa je dost zoufalá (viz vysvětlení od pana Durase před několika měsíci). další na řadě je pstruh z vaniček (150 kg ryb na kubík a granule), ten je na 200% vepřové plece, a následuje candát s vaniček - maso sice docela dobré, ale etický rozměr, brrrr!
to porovnání s vepřovou plecí nebo lisovaným anonymním mořským filé není od věci, plec se hodí na pekáč nebo pokrájí do guláše a do huby se může házet jak na hnůj bez přebírání, kdežto z ryby (s kostmi, případně s hlavou a ploutvemi) je 25% odpad a jídlo vyžaduje větší pozornost.

jo takhle kdyby někdo prodával neintenzivního kapra za cenu pstruha, to bych snad i zanechal eko-eko stopu a dojel si pro něj až do sádek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist