Produkce ryb loni klesla pod 21.000 t, očekává se další snižování

Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20.986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21.000 tunami. Informace ČTK získala od Rybářského sdružení ČR. Podle jeho ředitele Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.

Podle ředitele budou informace o letošní produkci jasnější až v říjnu nebo v listopadu. "Konečná čísla budou známa na jaře příštího roku. Na očekávaném propadu produkce má nejzásadnější vliv nedostatek vody v krajině, potažmo v rybnících. Jaro tohoto roku bylo opravdu z hlediska vody kritické. Možná nejhorší za několik desítek let. Plno rybníků bylo bez vody nebo voda v nich byla pouze z 30 až 50 procent," uvedl Kratochvíl.

Méně vody pak podle něj znamená ale také méně nasazených ryb a nižší přírůstky. "O trochu lepší situace byla na větších rybnících, napájených většími toky či stokami. Kritická až katastrofální byla ale na tzv. nebeských rybnících. Plno rybníků tak nemohlo být na jaře ani nasazeno nebo bylo nasazeno nižší obsádkou, než je běžné," dodal.

Vody pak bylo díky srážkám od května více, ale ne všude. Promeškaný začátek vegetační sezony ale podle něj již ryby nedoženou a chladnější počasí posledních měsíců bude mít negativní dopady na přírůstky, protože ryba podle něj přijímá v chladnějším prostředí méně potravy. Druhové složení ryb podle něj bude podobné jako v jiných letech, i když ubývá například síhů, kteří jsou citlivější ke změnám klimatu.

Rybáři se před Velikonocemi obávaly sníženého odbytu. Každoročně vyváželi před svátky do zahraničí stovky tun ryb, mezi březnem a dubnem jde zhruba o 1600 tun. Letos byla je ale poptávka kvůli pandemii a vládním nařízením výrazně nižší, byly zavřené jsou restaurace, hotely nebo catering, na hraničních přechodech pak byly čekací lhůty. Kvůli uzavření pultového prodeje klesl také zájem v českých supermarketech. "Nyní se přes léto situace s odbytem ryb mírně zlepšila, nicméně vzhlížíme s obavami k Vánocům 2020 a pokračujícím problémům s nemocí covid-19," uzavřel Kratochvíl.

Nejvíce se u nás tradičně chová kapr, jde o 85 procent tržní produkce českých rybářů. Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. Celosvětová spotřeba je podle rybářského sdružení kolem 16 kilogramů ryb na osobu. Zhruba 40 procent živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, desetina se zpracovala.

Množství odchovaných ryb (tuny v jednotlivých letech)

Rok201120122013201420152016201720182019
Kapr181981797216809178331786018362184601843017945
Lososovité ryby8147526826926116687771106936
Lín180166156151152157158147145
Síhové2819813541153
Býložravé ryby9589978927798221063124310761092
Dravé ryby229227238202213230275259242
Ostatní603631572466537482761728623
Celkem210102076319358201352020020952216852175120986

drh mal

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info