Které produkty získají značení Česká biopotravina roku 2018? Porota rozhodne 22. srpna

Již po sedmnácté mají producenti a výrobci ekologického zemědělství možnost získat pro své produkty označení Česká biopotravina roku. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR a o nejlepších bioproduktech tohoto roku bude rozhodovat porota složená z odborníků na jídlo a výživu v čele s Pavlem Maurerem 22. srpna.

Soutěž o nejlepší tuzemskou biopotravinu pořádá Svaz PRO-BIO již od roku 2002. Vyhlášení probíhá každoročně v měsíci biopotravin v září, a to pod záštitou Státní zemědělské a potravinářské inspekci a ministra zemědělství. Odborná porota, která rozhoduje o udělení ocenění v jednotlivých soutěžních kategoriích, je složena ze samých zajímavých osobností. Předsedou poroty je gurmán Pavel Maurer a mezi členy poroty dále zasedne například odbornice na výživu Margit Slimáková, spisovatelka Hanka Zemanová, manager společnosti Globus ČR, redaktorka food časopisu Apetit, zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce i Ministerstva zemědělství, agrární analytik Petr Havel nebo ředitelka organizace Fér potravina.

„V našich hypermarketech tvoří sortiment biopotravin a ekologicky šetrných drogistických výrobků stále větší podíl, aktuálně máme téměř 600 bio výrobků, 130 výrobků určených pro děti a dalších 25 drogistických výrobků pro péči o tělo pro dospělé. Naší vizí je množství certifikovaných biopotravin neustále rozšiřovat, a to právě ve prospěch tuzemských výrobků oproti dováženým, chceme mít u každého výrobku českou variantu. Proto je naše účast v porotě soutěže Česká biopotravina příležitosti, jak ochutnat a ocenit nové a kvalitní bioprodukty na českém trhu,“ uvádí manažerka externí komunikace Globusu ČR Pavla Hobíková.

Ekologičtí farmáři a producenti mohou své biopotraviny přihlašovat ještě do 15. srpna 2018 v těchto kategoriích: Biovíno, Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a nově je v letošním roce přidána kategorie Steaková biomasa.

Jako každý rok jsme velmi zvědavá na produkty ekologického zemědělství, které osloví porotu jak svou chutí a zpracováním, tak svým vzhledem a potenciálem oslovit zákazníky. Je nám ctí, že můžeme každý rok ochutnat a následně ocenit to nejlepší, co česká ekologická produkce přináší,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková k soutěži.

Vítězové v jednotlivých kategoriích získají právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina, doplněný příslušným letopočtem. Vítěz každé z kategorií má právo užívat pro vítězný výrobek označení Vítěz kategorie Česká biopotravina, opět doplněný označením roku, za který byl titul udělen. Vítěz dále získá účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2019 v Norimberku a prostor a inzerci v médiích pro svůj produkt.

„O každém vítězném výrobku připravujeme v letošním ročníku větší reportáž do médií a masivnější propagaci, což producentům může pomoci v následném zvýšení odbytu. Vítězné výrobky také každoročně prezentujeme přibližně na 20 spotřebitelských akcích formou ochutnávek, takže oceněné výrobky mají možnost oslovit tisíce spotřebitelů. Někteří producenti, jejichž výrobky jsme v minulosti v soutěži ocenili, také stále pociťují zvýšený zájem spotřebitelů. A osobně považuji za přidanou hodnotu také fakt, že výrobce získá zpětnou vazbu o kvalitě výrobků od odborníků a zdarma, má-li o to zájem. V porotě si vážíme všech, kteří své výrobky do soutěže přihlásí. Za každým bioproduktem je obrovský kus práce a příběh. Bohužel ale není možné, aby vyhráli všichni,“ doplnila Urbánková.

Soutěž Česká biopotravina je realizována díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství ČR.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info