
Třeboňský pivovar Regent dodá biopivo do Švédska, plánuje i investici do řídicího systému varny
Třeboňskému pivovaru Regent loni meziročně klesl výstav o 3000 hektolitrů na 57.000 hektolitrů. Podle sládka pivovaru Jaromíra Čeledy odběr snížily obchodní řetězce. Letos plánuje uvařit 60.000 hektolitrů.
Třeboň (Jindřichohradecko) 18. března (ČTK) - Po deseti letech opět uvařil biopivo, které dodá do Švédska. Pivovar loni nezdražoval a do léta zdražovat nebude. Investovat letos hodlá miliony korun do výrobních technologií. V areálu plánuje postavit nový objekt, kde by mohlo být skladiště i plnění piva. Zaměstnává na 30 lidí. "Rok 2024 byl pro nás značně turbulentní. Až teď na nás doléhá energetická krize z minulých let, protože jsme měli dobře nasmlouvané dodavatele energií. Nepodařilo se navrátit k předcovidovému výstavu 70.000 hektolitrů. Obchodní řetězce berou méně lahvového piva. V produkci piva v sudech je to meziročně podobné díky exportu a dodávkám do hospod, pozitivně se projevil turismus na Třeboňsku," řekl Čeleda.
V posledních dvou letech pivovaru zdražily celkově všechny suroviny zhruba o 30 procent. "Cena sladu se zvýšila o 30 procent, etikety o 100 procent, lahve o korunu. Postupně u některých surovin došlo k částečnému snížení, ale žádné se nedostaly na původní hodnoty před zdražením, které přišlo s energetickou krizí," řekl Čeleda.
Regent získal kontrakt na dodávku biopiva do Švédska, do měsíce odešle první várku 1000 hektolitrů. "Pokud bude mít úspěch, dodávky budou dál pokračovat. A my ho využijeme i pro domácí trh. Je to světlé žitné dvanáctistupňové pivo, uspěli jsme u nich, protože na to máme certifikát. Ve Švédsku totiž konzumenti hodně žádají zdravé potraviny, u kterých je garantováno, že neobsahují pesticidy a při pěstování se nepoužívají hnojiva," řekl Čeleda.
Snížit energetickou náročnost provozu objektů, například zateplováním nebo instalací fotovoltaických elektráren, je podle Čeledy komplikované, protože pivovar sídlí v památkově chráněném areálu. Proto investovali nižší miliony korun do nových technologií ve výrobě. Letos vymění horkovodní čerpadlo nebo vzduchový kompresor, zrepasují část lahvárenských dopravníků a instalují řídící systém na varně. Balení plechovek zautomatizují novým zařízením, doteď se to dělalo ručně.
Pivovar ve svém areálu letos plánuje zahájit výstavbu nového objektu, v současnosti dokončuje projekt. Budova by měla zpočátku sloužit hlavně jako skladiště, později i pro plnění piva. "Nemáme pořádné skladovací prostory. Výrobu máme umístěnou v historických budovách, ty jsou prostorově složité. Cílem je zjednodušit proces uskladnění a expedování," řekl Čeleda.
Pivovar vyrábí přes 15 druhů piv. Z celkové produkce piva 45 procent stáčí do lahví a stejný objem do sudů, do plechovek a do cisteren po pěti procentech. Na domácí trh jde většina produkce v poměru tři ku jedné. Největšími zahraničními trhy jsou Dánsko, Bulharsko, Itálie, Británie, Finsko, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko a rozvíjí se Slovensko. Menší dodávky míří na Ukrajinu, do Rakouska a Francie. "Do mimoevropských států dodáváme spíše nárazově, jednou za rok Čína, několikrát do roka USA.
V roce 2023 měl Regent tržby z prodeje výrobků a služeb 17,34 milionu Kč, meziročně o 665.000 vyšší. Zisk byl meziročně nižší, v roce 2023 byl 151.000 a v roce 2022 přes 400.000. Vyplývá to z účetní závěrky. Výsledky za loňský rok pivovar ještě nezveřejnil.