Už od 13. století pečou lidé ve Štramberku na Novojičínsku takzvané Štramberské uši. Tento cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu je místní tradicí, které se ve městě věnuje v současné době necelá desítka oficiálních výrobců. Mezi největší patří sedmapadesátiletý majitel Cukrárny U Hezounů Ladislav Hezký.
„Moje maminka se naučila péct Štramberské uši v šedesátých letech od kamarádek a sousedek. Pomáhat jsem jí začal ve svých osmi letech. Ona je rozvalovala, já jsem stál u pece, dával kolečka na plech a stáčel do kornoutu. Tehdy mi řekla, že když jí pomůžu péct, tak mi koupí novou teplákovou soupravu. Na základě toho jsem jí pomohl péct a ona mi ji koupila. Už ji nemám, ale dodnes si ji pamatuji. Měla krásné tři pruhy trikolóry,“ vzpomíná štramberský výrobce na své pekařské začátky.
Začínali doma v kuchyni
Od té doby mamince pomáhal. Přestože se vyučil strojařem v Tatře Kopřivnice, kde do roku 1996 pracoval, už po příchodu z vojny koncem osmdesátých let se rozhodl, že doma pečení Štramberských uší zlegalizují. V červenci 1989, tedy v době, kdy ještě nebyly živnostenské listy, proto zažádal o povolení k výrobě a dostal ho. U Hezkých začali péct Štramberské uši oficiálně a následně je dodávat na místní divadelní přehlídky, svatby, trhy a další akce.

„Začínali jsme doma v kuchyni, pak jsme si vyčlenili malou místnost, kterou jsme zabrali taťkovi, takzvanou fotokomoru. Později jsme z garáže udělali provozovnu větší. No a prakticky od roku 2015 máme ve Štramberku cukrárnu a v jejím patře také pekárnu. Není to nic velkého, ale už je to větší prostor,“ vysvětluje Ladislav Hezký.
Ve svém rodinném podniku má dva zaměstnance, ale když vrcholí sezona nebo je potřeba výrobu zvýšit, tak má k dispozici někdy i 10 až 15 brigádníků. Část z nich obsluhuje v cukrárně, další se věnují výrobě Štramberských uší o patro výš v pekárně. Jeho firma upeče ročně zhruba milion kusů Štramberských uší. Zákazníci se s nimi mohou setkat několikrát ročně i v řetězci Lidl v rámci regionálních týdnů.
Jednou ročně pečou i veleucho
Štramberské uši od Hezounů, jak zní jejich obchodní značka, jsou vyráběny starým klasickým váleným způsobem. Novodobá technologie je litá, což značně usnadňuje výrobu, ale hlavně je jiná struktura těsta a zároveň odlišná chuť.
„Štramberk jako město zažádalo někdy kolem roku 2007 o takzvanou ochrannou známku, chráněné zeměpisné označení, a od té doby se mohou Štramberské uši péct pouze na katastru území Štramberka. Jsou povoleny obě technologie výroby. To znamená jak litím, tak váleným způsobem. Výrobu váleným způsobem děláme pouze dva výrobci, všichni ostatní už to odlévají,“ popisuje Ladislav Hezký.
V rámci propagace Štramberských uší spolupořádá v posledních letech Ladislav Hezký s dalším výrobcem a městem pečení takzvaného veleucha. Koná se pravidelně poslední sobotu v dubnu.

„Město Štramberk pořídilo obří pánev, která je největší v České republice. Měří 249,5 centimetru v průměru, je celá nerezová a váží téměř půl tuny. Na té pánvi vyrábíme veleucho. Loni jsme udělali ucho, které měřilo 204 centimetrů v průměru. Ještě s jednou pizzerií vytváříme také velepizzu, i ta měla podobné rozměry. Obojí potom rozdáváme mezi lidi, připravený je i bohatý program a celodenní zábava,“ dodává Ladislav Hezký.
Sledujte podcast Byznys kafe
Máte rádi podnikatelské příběhy a užitečné rady ze světa malého i velkého byznysu? Pak neváhejte a sledujte náš videopodcast Byznys kafe.
Nejnovější díl s názvem Počet zaměstnanců přesáhne šest tisíc, říká HR ředitelka Penta Hospitals CZ si můžete přehrát ZDE.
Pořad Byznys kafe najdete také v aplikacích Spotify i Apple Podcast.