Domácí sirupy? Aroniový je v kurzu, říká výrobkyně
18.09.2018 | Denik.cz
Pavla Zajícová bydlí s manželem Janem a dětmi vysoko v horách na Horní Bečvě. Už delší dobu je doma na mateřské dovolené, kterou si však před třemi lety rozhodla zpestřit a pustila se do výroby domácích sirupů, džemů a limonád.
Všechny potřebné ingredience – tedy takové, u kterých je to možné – si Zajícovi pěstují sami.
„Snad kromě zázvoru a citronů,“ usmívá se Pavla Zajícová.
Zakládá si na tom, že všechny domácí produkty jsou přírodní a bez přidaných umělých látek. K dochucení používá podle potřeby jen cukr a citronovou šťávu.
Na sobotní Ovčácké slavnosti na Santov do Malé Bystřice přivezla na dvanáct druhů sirupů z rodinné kuchyně Zajícových. K ochutnání byl sirup kopřivový bohatý na železo, sirupy mátové, jablečné, levandulové, dobromyslové, zázvorové, borůvkové nebo aroniové, stejně jako sirupy z černého, bílého i červeného rybízu.
„Sama mám pak nejraději sirup bezový. A v zimě samozřejmě zázvorový,“ prozrazuje zručná hospodyňka.
Mezi lidmi je prý nyní nejoblíbenější aroniový sirup.
Zdraví prospěšná„Aronie je černá jeřabina. Sirup z nich má červenou barvu, což je lákavé i pro děti, které mají rády červené sirupy. Aronie je velmi zdravá, zpevňuje žilní stěny, prospívá krevnímu oběhu. To potřebuje každý z nás,“ říká Pavla Zajícová, která vedle sirupů přivezla na Santov ochutnat také domácí limonády a džemy.
Zájem o domácí výrobky byl nemalý. A to nejen v případě stánku Pavly a Jana Zajícových.
Ovčácké slavnosti přilákaly v sobotu do Malé Bystřice stovky lidí. Plno proto bylo i u stánků s výrobky z ovčí vlny, u stolů s domácími sýry, bylinkami, sladce vonícími trdelníky či mléčným karamelem a samozřejmě také tam, kde šikovní kuchaři připravovali speciality nejen z jehněčího masa.
Pořadatelé připravili pro návštěvníky bohatý doprovodný program. Ať už šlo o výtvarné dílničky pro nejmenší, atraktivní módní přehlídku oděvů vyrobených z ovčí vlny, ukázky práce ovčáckých psů, soutěže jedlíků v pojídání valašských frgálů nebo klání v jízdě na tragačích a dalších netradičních dopravních prostředcích.
Chybět nemohla ani hudba či tanec. O ty se během dne postupně staral Valašský soubor Kosiska z Ratiboře, Folklórní sdružení Lipta Liptál, Cimbálová muzika Krkostěna z Nového Hrozenkova, Heda Pěňová či kapela 4Dogs. Ovčácké slavnosti na Santově pořádala Místní akční skupina Střední Vsetínsko.
Autor: Michal Burda
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)