Lahodná josta: angrešt a rybíz v jednom
19.07.2018 | Denik.cz
Pokud si rádi pochutnáváte na černém rybízu a na angreštu, určitě oceníte na zahrádce i jejich křížence jostu.
Josta patří mezi oblíbené ovocné keře, její plody připomínají tvarem a barvou černý rybíz, jen jsou trochu větší a jejich chuť je jemnější, sladkokyselá, připomínající chuť angreštu. Nesou v sobě rovněž velké množství vitaminu C, bioflavonoidů a antioxidantů jako černý rybíz. Kde a kdy se josta objevila?Už od 30. let minulého století se pěstitelé pokoušeli o křížení angreštu s rybízem, aby sloučili příjemnou chuť angreštu s bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, jež v sobě skrývá černý rybíz, který však řadě lidí chuťově nevyhovuje. Koncem sedmdesátých let se podařilo vypěstovat jostu. Její keř nebo vzácněji stromek jsou stejně jako černý rybíz beztrnné, listy se tvarem podobají listům černého rybízu a i plody tvarově vypadají stejně, jen nerostou ve velkých hroznech.
Jak ji pěstovat?Keře josty se vyznačují bujným růstem, proto je dobré ponechat jim na zahradě dostatek místa. Výhonky mohou za jeden rok dorůst i délky jednoho metru. Josta plodí nejen na starších výhoncích, ale dokonce už i na jednoletých. Pravidelné prosvětlování a zkracování příliš přerostlých větví je tedy nezbytné, aby rostlina byla silná a bylo dosaženo bohaté úrody.
Josta je velmi plodivý keř, násada květů a později plodů bývá velká. Protože je částečně cizosprašná, doporučuje se vysazovat alespoň dva keře blízko sebe. Její květy jsou drobné, červenavé a přitahují včely a čmeláky, takže snadno dochází k opylování.
Stejně jako černý rybíz je také josta poměrně odolná proti chorobám a škůdcům. Jedině mšice bývají pro jostu obtíží, proto nezapomeňte na včasný postřik ještě před nasazením na plody.
Keř nebo stromek můžete stejně jako ostatní bobuloviny sázet na jaře nebo na podzim, i když podzim bývá příznivější, protože sazenice přes zimu zakoření a na jaře již bujně rostou a začnou plodit. Rozmnožovat ji můžete dřevitými řízky, které odeberete na konci léta a volně zasadíte do půdy. Tak spolehlivě zakoření již během několika týdnů. Ideální je hlinitopísčitá lehčí půda, kde se keři dobře daří. Pravidelná zálivka a hnojení rovněž přispívají k bohaté a zdravé úrodě.
Rychlý domácí likér z jostyCo budete potřebovat?
2 kg josty (můžete však také namíchat jostu a černý rybíz)
700 g cukru krupice
350 g malin
1 litr kvalitní vodky
5-10 ks hřebíčku
2 ks skořice v celku
Jak postupovat?
Jostu a maliny oberete ze stonků a důkladně properete. Ovoce nasypete do velké pětilitrové sklenice, vmícháte do něj cukr a koření a nakonec vše přelijete alkoholem.
V temnu a chladu necháte asi šest týdnů odležet, pak ovoce scedíte a likér přelijete do skleněných lahví, jež v temné a chladné místnosti (ideálně ve sklepě) necháte ještě dva až tři týdny uležet.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)
- Gastronomický průvodce Gault & Millau bude hledat nejlepší české restaurace (12.04.2024)
- Skupina Kofola odhaduje, že jí letos vzrostou tržby meziročně o čtvrtinu (12.04.2024)