Tržby Penamu vzrostly, zatímco zisk se o třetinu propadl
18.08.2022 | pekarske-technologie.cz
Firma Penam je gigantem na českém pekárenském trhu, jež vlastní čtyři mlýny a devět pekáren. V minulém roce firma modernizovala své mlýnské provozy, což se jí podařilo za pomoci desetimilionové dotace. Tržby společnosti plynou téměř výhradně z obchodních řetězců v Česku a jen malá část přichází ze zahraničních aktivit. Růst tržeb a pokles zisku
Tržby největší české pekárenské firmy v loňském roce vzrostly na 4,4 miliardy korun, což znamená růst o 180 milionů. Přestože to vypadá jako dobrý výsledek, zisk společnosti, která patří do holdingu Agrofert, naopak zaznamenal pokles o víc než třetinu.
Pokles zisku neznamená neúspěch
Stejně jako zbytek pekárenského průmyslu, i Penam se potýkal s rostoucími cenami vstupů. Rostly ceny energie, surovin, pohonných hmot i dalších faktorů, které významně ovlivňují trh. Na druhou stranu lze říct, že i tak šlo například v porovnání s roky 2018 či 2019 o úspěšný rok. V roce 2019 byla firma dokonce ve ztrátě.
Tržby a zisky Penamu za poslední tři roky:
| TRŽBY | ZISK |
2019 | 3 987 500 000 | -94 200 000 |
2020 | 4 229 000 000 | 156 000 000 |
2021 | 4 410 000 000 | 95 000 000 |
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)
- Gastronomický průvodce Gault & Millau bude hledat nejlepší české restaurace (12.04.2024)
- Skupina Kofola odhaduje, že jí letos vzrostou tržby meziročně o čtvrtinu (12.04.2024)
- České pěstitele trápí dovoz namleté mouky z Ukrajiny (12.04.2024)
- Čeští výzkumníci se snaží zvýšit výživnou hodnotu hmyzu pro člověka (11.04.2024)