Kontrola potvrdila vysokou kvalitu potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina
20.02.2020 | SZPI
Potravinářská inspekce pravidelně realizuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2019 opět potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.
V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 171 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Jedna šarže nevyhověla v hodnocených parametrech.
Dále inspektoři v roce 2019 hodnotili 77 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Všechny hodnocené šarže vyhověly požadavkům právních předpisů, ale u dvou výrobků bylo zjištěno porušení pravidel pro udělování značky Regionální potravina (nedodržení stanoveného podílu surovin z ČR).
Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Přehled všech hodnocených vzorků potravin oceněných národní značkou kvality KLASA a značkou Regionální potravina za r. 2019 zveřejnila Potravinářská inspekce na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 17 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených produktů.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii Potravinářství
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Bezkofeinová káva dobývá svět. Dřívější skepsi nahradil rostoucí zájem (22.04.2024)
- Potravinová banka Karlovarského kraje bude mít větší sklady, pomůže více lidem (22.04.2024)
- Dort jako aligátor, voňavé burgery. V Děčíně soutěžili mladí kuchaři i cukráři (22.04.2024)
- Třináct kilo prošlého masa. Restauraci na Znojemsku hrozí vysoká pokuta (21.04.2024)