Specializovaná agentura OSN s názvem Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) tvrdí, že globální masný průmysl má až patnáctiprocentní podíl na produkci skleníkových plynů. Podle FAO navíc přílišná konzumace živočišných bílkovin způsobuje vážné zdravotní problémy.
Na rizika spojená s pojídáním masa upozorňují i další společnosti a organizace. Bloomberg varoval, že se má celosvětová spotřeba masa do poloviny století zvýšit o 73 procent. V zemích jako je Indie a Čína totiž narůstá zatím nízká poptávka po masných výrobcích. Investoři ze společnosti FAIRR upozorňují na to, že by vzrůstající obliba masité stravy mohla globální ekonomice do roku 2050 způsobit zdravotní a environmentální náklady ve výši až 136 bilionu dolarů.
Mnozí investoři zdanění produkce masa vítají a věří, že vlády jednotlivých zemí najdou způsob, jak „masné daně“ zavést do praxe. Chtějí zlepšit veřejné zdraví a v oblasti emisí splnit cíle, které stanovila Pařížská dohoda o klimatu. I když se tato myšlenka potýká se silným odporem, o dani na maso v posledních dvou letech diskutovali i zákonodárci v Dánsku, Německu, Číně či ve Švédsku.
„Investoři začínají uvažovat o mase podobným způsobem, jakým uvažují o klimatickém riziku,“ řekla Rosie Wardleová ze společnosti FAIRR. „Musíme se teď zabývat živočišnou výrobou a spotřebou, abychom dodrželi dohodu o dvoustupňovém limitu globálního oteplování, kterou signatáři podepsali v Paříži,“ dodala.
Sladké nápoje
Program FAIRR pro udržitelný přístup k bílkovinám v současné době podporuje 57 investorů, kteří spravují kapitál ve výši 2,3 bilionu dolarů. Ti chtějí v letošním roce požádat 16 významných nadnárodních výrobců potravin, aby se zavázali k tomu, že ve svých dodavatelských řetězcích budou nabízet proteiny z různých zdrojů.
Možný dopad daně z masa by se mohl podobat dopadům daně z cukru. Přestože daň z cukru, jejímž cílem je snížit počet obézních lidí v USA, čelila určitému odporu, zavedlo ji nakonec 18 zemí a šest amerických měst. V roce 2014 uvalilo daň na sladké nápoje i Mexiko. Podle Mexického národní ústavu pro veřejné zdraví se díky tomuto opatření snížila spotřeba slazených nápojů na obyvatele o šest procent v roce 2014, o osm procent v roce 2015 a o jedenáct procent v první polovině roku 2016.
Rostlinné proteiny podporují Gate i DiCaprio
Fond rizikového kapitálu, který vlastní společnost Tyson Foods, minulý týden už podruhé investoval do společnosti Beyong Meat. Ta vyrábí hamburgery na rostlinné bázi a své výrobky prodává v tisících obchodech a restauracích v USA. Rozvoj Beyong Meat podporují také celebrity jako je miliardář Bill Gates či herec Leonardo DiCaprio.
Společnost Green Century Capital Management se v srpnu 2016 obrátila na průmyslovou drůbežárnu, aby prozkoumala, jaké jsou další možnosti výroby rostlinných proteinů. Firma, která dohlíží zhruba na 500 milionů dolarů, v letošním roce osloví další potravinářské společnosti a seznámí je s vývojem inovací. Společnosti jako General Mills, Campbell Soup, Unilever, Kraft Heinz, Kellogg a Chipotle Mexican Grill podíl rostlinných bílkovin ve výrobě už zvýšily.
Společnost Tyson, která se řadu let označovala za výrobce a prodejce kuřat, hovězího a vepřového masa, rychle mění svůj obraz. Prezentuje se nyní jako „jedna z největších potravinářských společností a uznávaný lídr v oblasti bílkovin.“