Ve 2. čtvrtletí strmě vzrostly ceny zemědělských výrobců, výroba masa klesla
10.08.2022 | ceskenoviny.cz
Výroba masa ve druhém čtvrtletí pokračovala v mírném poklesu. Meziročně se snížila o 2,7 procenta na 113.089 tun. Nejvíce klesla výroba hovězího masa, nejméně výroba drůbežího. Výrazně se zvýšily ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Výroba hovězího masa meziročně klesla o 6,6 procenta na 16.810 tun, bylo poraženo 54.300 kusů skotu, meziročně o 6,5 procenta méně. Výroba vepřového masa klesla meziročně o 2,2 procenta na 53.505 tun. Drůbežího masa se vyrobilo 42.729 tun, meziročně o 1,9 procenta méně.
Vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková upozornila na to, že ve druhém čtvrtletí rychle rostly ceny zemědělských výrobců, a to nejen v ČR. "Pro chovatele skotu a drůbeže to bylo motivující k vývozu jatečných zvířat, a výroba masa sledovaná na jatkách tak poklesla víc než hrubá tuzemská produkce," uvedla.
Ceny výrobců jatečného skotu vzrostly meziročně o 29,5 procenta, z toho ceny jatečných býků o 24,5 procenta. O 37,9 procenta vzrostly ceny jatečných krav a ceny jatečných jalovic vzrostly o 32,9 procenta. Zemědělci prodávali jatečné býky v průměru za 54,49 Kč za kilogram v živém a za 104,63 Kč za kilogram jatečně upraveného masa.
O 20,2 procenta stouply také ceny jatečných prasat, chovatelé je prodávali průměrně za 33,52 koruny za kilogram živé hmotnost a 43,58 koruny za kilogram masa. Ceny jatečných kuřat vzrostly meziročně o 13,1 procenta, kuřata I. třídy jakosti se prodávala průměrně za 26,03 Kč za kilogram.
"Ceny jatečných zvířat se vyšplhaly ve 2. čtvrtletí na výjimečnou úroveň, jatečný skot a jatečná drůbež se dosud za tak vysokou cenu neprodávaly. Ceny jatečných prasat procházejí častějšími výkyvy, a přestože také vzrostly, zatím nedosáhly úrovně posledního cenového vrcholu na přelomu let 2019 a 2020,“ doplnila Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Podle agrárního analytika Petra Havla se vyšší ceny výrobců promítly do růstu cen na pultech obchodů již v minulých týdnech. Maso patří k dražším potravinám a část spotřebitelů již nákupy v současnosti omezuje. "Podraží-li maso ještě více, může se tím dále snížit již tak snížená poptávka, na druhou stranu vyšší náklady na chov hospodářských zvířat se do cen potravin ještě plně nepromítly," doplnil s tím, že lze očekávat další mírné zdražení v řádu procent. Vývoj ale nelze stoprocentně odhadnout, upozornil.
Meziročně také o 21,6 procenta stouply ceny zemědělských výrobců mléka, průměrná ceny litru mléka jakostní třídy Q byla 10,75 Kč. Od českých výrobců bylo za druhé čtvrtletí nakoupeno 790,78 milionu litrů mléka, což je meziročně o procento víc.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)
- Gastronomický průvodce Gault & Millau bude hledat nejlepší české restaurace (12.04.2024)
- Skupina Kofola odhaduje, že jí letos vzrostou tržby meziročně o čtvrtinu (12.04.2024)