Krevety prodávané i v ČR obsahovaly zdraví nebezpečnou bakterii
25.11.2020 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) varuje před zdravotně závadnými zmraženými krevetami, které se prodávaly v obchodě v areálu SAPA. Česká republika obdržela oficiální informaci o přítomnosti výrobku na jejím trhu prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF) ze Slovenska, kde se produkt také prodával. Slovenské dozorové orgány ve výrobku vyšetřením odhalili přítomnost bakterie Vibrio parahaemolyticus, která může u konzumentů způsobovat zažívací a další zdravotní potíže.
Identifikace výrobku:Název výrobku: Krevety neloupané bez hlavŠarže: VN734VI 264Datum min. trvanlivosti: 27. 7. 2021Hmotnost balení: 800 gDodavatel: Julia Alex Asianfood s.r.o., Jalodvorská 845/8, 140 00 Praha 4
V rámci došetřování případu zjistili veterinární inspektoři, že na českém trhu mělo být v uplynulých měsících prodáno více než 500 kilogramů výše uvedených zmražených krevet. Firma dodávající produkt na český trh provozuje maloobchodní prodejnu v areálu SAPA. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít někteří spotřebitelé produkt ještě ve svém mrazáku. V takovém případě by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili.
Baktérie Vibrio parahaemolyticus je součástí normální mikroflóry ústí řek a pobřežních vod na celém světě. Nejčastěji je přenášena potravou, především rybami a mořskými živočichy. Inkubační doba onemocnění je krátká (od 4 do 96 hodin), zpravidla trvá asi 3 dny. Hlavními příznaky jsou vodnatý průjem, teplota, zvracení. Vznik onemocnění je vždy spojen s konzumací ryb, mořských živočichů nebo výrobků z nich.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Vinaře děsí potravinové kvóty, z vína by se stalo podpultové zboží (22.01.2021)
- EK hodlá zkoumat schvalované kvóty na české potraviny (22.01.2021)
- Senát zřejmě odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny (22.01.2021)
- Vědci vypěstovali maso. Nová metoda umožní vybrat si, kolik tuku bude umělý steak obsahovat (22.01.2021)
- Na pulty míří neotřelá kombinace chleba a ovocných plodů (21.01.2021)
- ÚOHS povolil vstup francouzského investora do e-shopu Rohlik.cz (21.01.2021)
- Jaroslav Šebek: Kvóta na české potraviny? Právně, obchodně i politicky je to toxická věc (21.01.2021)
- Češi ve stopách Rumunů. Zničí nás to, naříkají vinaři nad potravinovým nacionalismem (21.01.2021)
- Michelinskou hvězdu ve Francii poprvé udělili veganské restauraci (21.01.2021)
- Soběstačné Česko? Možná před 400 lety. Datový přehled ukazuje, co sníme i co vyvezeme (21.01.2021)