Cukr a žádné ovoce. Jogurtové nápoje často tvoří škroby a aromata, zjistil dTest

Praktická jogurtová svačina, na kterou nepotřebujete lžičku. To je asi hlavní výhoda kysaných nápojů oproti klasickým jogurtům. Pokud by byly k dostání neslazené, patřily by jogurtové nápoje k vítaným složkám jídelníčku. Ovocné jogurtové nápoje však většinou obsahují velké množství cukru i přídatných látek. S ovocem většina z nich příliš nepočítá – tvoří jen jednotky procent obsahu. Vyplývá to z údajů spotřebitelské organizace dTest.   

Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení na etiketách 25 výrobků a zjistil, že nejvíc se mezi sebou liší v podílu obsaženého ovoce a cukru. „Složení ochucených jogurtových nápojů jsme hodnotili podle obsahu cukru, ovoce, některých přídatných látek a dalších údajů uvedených na obalu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Koncentrace cukru v nápojích se pohybuje od necelých 10 gramů, například ve výrobku Tesco/High Protein po více než 14 gramů cukru ve 100 gramech výrobku (Rajo Probia Nature, které je k dostání na Slovensku). Pro výpočet skutečného množství, které s jogurtem vypijete, je třeba tuto hodnotu běžně vynásobit třikrát i čtyřikrát. Nápoje se totiž často prodávají v lahvích o objemu 300–400 mililitrů. V tak velkém balení jogurtového nápoje se skrývá asi šest až jedenáct kostek cukru.

Cukrová bomba

Obsah cukru dTest posuzoval jak ve 100 gramech výrobku, tak v porci (tedy v celém nápoji) podle klíče čím méně, tím lépe. „Maximum přidaného cukru pro dospělého by podle doporučení Světové zdravotnické organizace bylo ideální do 25 gramů denně. Vypitím velké části srovnávaných nápojů dospělý tuto doporučenou dávku cukru přečerpá,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Obsah ovoce v jednotlivých nápojích se velmi liší. Ke skutečného obsahu ovoce je potřeba se někdy dopočítat, protože se nezřídka uvádí jako součást takzvané ovocné složky, která se může skládat z mnoha dalších přísad. Drtivá většina nápojů se spokojí s dvěma až šesti procenty ovoce. Největší podíl ovoce nabízí Olma lahodné jogurtové smoothie, a to 40 procent. Naopak úplně nejmenší množství deklarují výrobky Tesco L. Casei Strawberry (dvě procenta), Danone Actimel a Lidl/Milbona L. Casei (oba 2,1 procenta).

„V ochucených jogurtových nápojích jsou velmi často vedle cukru i jiná ‚vylepšení‘, jako třeba guma či škrob, což snižuje obsah základních živin i prospěšných látek. Také se v nich objevují éčka a aromata,“ upozorňuje výživová specialistka Hana Střítecká ze sdružení Fér potravina. Zahušťovadla (nebo také stabilizátory) lze nalézt v naprosté většině výrobků, kde se vyskytují jako součást ovocné složky.

Jogurt musí tvořit 50 procent

Za jogurtovou potravinu smí výrobce označit jen takový produkt, ve kterém tvoří jogurt alespoň 50procentní podíl hmotnosti. V jogurtu a jogurtovém mléku se zároveň předepisuje minimální podíl bakterií mléčného kvašení – Streptococcus salivarius thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus, díky kterým se z mléka stane jogurt.

Kysané mléčné výrobky s bifidokulturou mají zvláštní postavení. Do nich se k původní mléčné kultuře přidávají ještě bifidobakterie, které mohou příznivě ovlivňovat imunitní systém. Výrobek pojmenovaný jako jogurtový nápoj však nemá co do počtu probiotických mikroorganismů žádnou minimální hranici. Pokud tam jsou, je to jednoznačné plus.

Tip dTestu:Jogurtový nápoj – stejně jako cokoli jiného – je vždy prospěšnější v neslazené variantě. Měli byste se vždy držet zásady: kde není potřeba přidaný cukr, tam jej nepoužívat. U jogurtových nápojů v obchodě běžně nenarazíte na verzi bez cukru, přestože je jejich výroba dalece jednodušší a nevyžaduje tolik surovin. Vyrobit si vlastní jogurtový nápoj je velmi jednoduché, stačí k tomu protřepat bílý jogurt s vodou, případně přidat rozmačkané ovoce.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info