Rekordních osm desítek prodejců nabídne své tvarůžkové speciality na dubnovém festivalu v historickém centru Olomouce, který je zasvěcen tomuto pikantnímu sýru s nezaměnitelným aroma. Součástí osmého ročníku bude doprovodný program na Horním i Dolním náměstí, uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu Karin Vykydalová.
Tvarůžkových festivalem centrum Olomouce ožije v sobotu 5. a neděli 6. dubna. Lidé budou moci ochutnat tvarůžky v teplé i studené kuchyni, na slaný i sladký způsob, čerstvé či nakládané. Kuchaři z místních restaurací připraví tvarůžkové speciality ve formě burgerů, lívanců, pizzy, ale i nejrůznějších dipů a pomazánek. K dostání budou také tvarůžkové zákusky.
"Letošní zájem o prodej na tvarůžkovém festivalu byl zatím největší od začátku akce. Své tvarůžkové speciality nabídne bezmála 80 prodejců, mezi kterými nebudou chybět známé restaurace z Olomouce a okolí," uvedla Vykydalová. Kromě stánků s tvarůžkovými specialitami bude součástí festivalu také jarmark s regionálními produkty od bezmála čtyř desítek výrobců, kteří jsou držiteli značky Haná regionální produkt. Mezi prodejci se letos poprvé představí i jedno z partnerských měst Olomouce, maďarská Pécs.
Pódium na Horním náměstí bude po oba dny festivalu patřit ukázkám kuchařského umění. Své originální pokrmy z tvarůžků před zraky návštěvníků předvedou kuchaři z místních restaurací. Vařit bude také loňský Tvarůžkový král Michal Duračka z restaurace Asado grill. Sobotu uzavře koncert Petra Vondráčka a jeho skupiny Lokomotiva, o nedělní finále festivalu se postará Anna K.
Na Dolním náměstí bude připraven program pro rodiny s dětmi. Novinkou letošního ročníku je family zóna, ve které si děti budou moci hrát mezi balíky slámy. Pořadatelé připraví také dětské dílničky, pískování obrázků nebo malování na obličej. Další novinkou bude velká malovací stěna v prostoru mezi oběma náměstími, na které bude během celého festivalu vznikat společná malba.
Loni si návštěvníci tvarůžkového festivalu v Olomouci koupili nebo na místě snědli rekordních 6,5 tuny tvarůžků. Na dvoudenní akci dorazilo 23.000 lidí, což byl nejvyšší počet v dosavadní sedmileté historii akce.
Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Nyní se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU.