Pekárny nestíhají péct cukroví
01.12.2020 | pekarske-technologie.cz
Dalo by se předpokládat, že v důsledku koronavirové krize bude dopad na objednávky cukroví spíše negativní. Opak je však pravdou. Mnozí zákazníci sice mají hlouběji do kapsy, avšak v důsledku domácí výuky dětí a dalších nestandardních starostí a povinností mají také mnohem méně času a chuti do vlastnoručního pečení. Někteří zákazníci se také snaží touto cestou podpořit své oblíbené pekárny, cukrárny a kavárny. Pokud tedy zákazník zaváhá, mohlo by se stát, že už bude na objednávku pozdě.
Za vánoční mlsání si letos zákazníci připlatí
Enormní zájem překvapil i dodavatele, kteří zjišťují, že počet objednávek cukroví bude zřejmě ještě vyšší než v loňském roce, a to i přesto, že jeho cena opět poroste. Díky zdražení některých surovin jako je například med, cukr a ořechy se cukroví zákazníkům prodraží v průměru asi o 50 Kč za jeden kilogram vánočních laskomin. Když tedy vezmeme průměrnou cenu 500 Kč za kilogram v loňském roce, bude cukroví tyto Vánoce o 10% dražší.
Tradiční druhy cukroví stále vedou
Dle drobných pekařů i velkých obchodních sítí dominují českému trhu tradiční druhy cukroví jako vanilkové rohlíčky, slepované linecké pečivo, perníčky či kokosky, přičemž nejraději zákazníci volí mix různých druhů. Pekárny zatím začínají péct to nejtrvanlivější cukroví, zatímco druhy, do kterých je třeba krém se budou připravovat až těsně před Vánocemi.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)