Mladí pekaři se utkali v soutěži Pekař roku 2019 junior
18.04.2019 | pekarske-technologie.cz
Na soutěžící čekala příprava pšenično-žitného chleba, běžného i vícezrnného pečiva. Finalisté dále připravovali vánočky i tradiční chodské koláče. Hlavními hodnotícími kritérii poroty byly odborné dovednosti, dodržování technologického postupu, manuální zručnost, nápaditost a originalita zpracování. Vítězem a držitelem titulu Pekař roku 2019 – junior se stal Lukáš Behro z brněnské střední školy Charbulova.
Mladé pekaře podporuje Svaz pekařů a cukrářůSoutěž Pekař roku 2019 junior se konala pod záštitou Svazu Pekařů a cukrářů. Svaz studenty pekařských oborů podporuje speciálním stipendiem, vydává odborná publikace a propaguje pekařský obor na sociálních sítích. Svaz pekařů a cukrářů zároveň propojuje potravinářské školy a učiliště s pekárnami a výrobní praxí. „Výchova mladé generace pekařů je v souladu s trendem rostoucí poptávky po kvalitních českých potravinách. Aby mohli pekaři spotřebitelům nabízet kvalitní čerstvý chléb a pečivo, musí mít dostatek kvalifikovaných a řádně odměňovaných zaměstnanců,“ říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.
„Pekařem se dnes v České republice učí zhruba 600 žáků, kteří mají před sebou jistotu stabilního zaměstnání. Výroba v pekárnách 21. století probíhá na moderním zařízení s minimem ruční práce. Uplatnění zde najdou jak technicky zaměření chlapci, tak manuálně zručná děvčata s citem pro kreativní řemeslnou práci. Kdo se dá na tohle krásné a voňavé povolání, má před sebou velmi dobrou perspektivu,“ vysvětluje Jaromír Dřízal.
Partnerem soutěže byl obchodní řetězec AlbertGenerálním partnerem juniorské kategorie Pekař roku byla společnost Albert. „Spolupráce se Svazem pekařů a cukrářů a podpora učňovského školství je pro nás dlouhodobě velmi důležitá. V našich obchodech zaměstnáváme více než pět stovek pekařů a při vlastní výrobě pečiva potřebujeme řemeslně kvalifikované profesionály. Proto nás těší vidět talent a zručnost účastníků soutěže. Zároveň jsme rádi za přispění k popularizaci pekařského řemesla“ uzavírá personální ředitel společnosti Albert Ctirad Nedbálek.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)