Pětina vín z tuzemska už má šroubovací uzávěr. Korek stále dominuje
22.02.2019 | Denik.cz
Takovou situaci asi zažil každý. Smutné koukání na lahev vína, kterou nemůže ochutnat, neboť po ruce není otvírák. Podobných „hororů“ ale ubývá. V Česku se totiž rozšiřuje trend uzavírání vín pomocí šroubovacího uzávěru. Podle aktuálních dat Vinařské unie ČR, která sdružuje největší tuzemské producenty, je nyní šroubovacím uzávěrem opatřena už téměř pětina vín.
Obvyklý korek (pravý přírodní či umělé náhražky) nadále dominuje, je jím uzavřeno 80 procent vín. Statisticky nevýznamné (do jednoho dvou procent) je zatím uzavírání vín skleněnými uzávěry.
„Zájem o šroubovací uzávěr dlouhodobě roste, avšak u tuzemských vinařů ne tak rychle, jak by si to zasloužili. Důvodem je to, že český zákazník je velmi konzervativní a preferuje tradiční korkový uzávěr,“ řekl Deníku prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek. Pro srovnání: v Evropě je podle dat agentury IWSR (poslední údaj za rok 2016) pod šroubem 30 procent vín. V sousedním Rakousku a Německu je to až 70 procent. Šroubovací uzávěr má hlavně praktický rozměr. Kromě snadného otevírání brání i nežádoucím vadám.
„Vada korku se statisticky objevuje přibližně u 3-7 procent takto uzavřených vín, tedy v průměru u každé dvacáté lahve,“ popisuje Beránek. Ne každé víno se však hodí pro šroubovací závěr. „Osobně bych u střední a vyšší třídy vín pod šroub nedoporučoval Ryzlink rýnský a většinu červených vín. Tam patří korek,“ říká šéf Znovínu Pavel Vajčner. Naopak růžová vína a klarety a také svěží odrůdy jako Sauvignon, jsou podle Vajčnera pro šroub či sklo ideální.
Autor: Jan Klička
Další články v kategorii Potravinářství
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)
- Kontrola SVS v tržnici SAPA odhalila přes 1300 kg potravin neznámého původu (28.03.2024)
- Vejce budou letos na Velikonoce levnější, nejspíše se prodá víc českých (27.03.2024)
- Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila a je na rekordních 10.000 USD (27.03.2024)
- Interlacto bude výrobky ze tří mlékáren prodávat jen pod značkou Bohemilk Opočno (26.03.2024)
- Čeští vinaři získali na soutěži v Paříži osm velkých zlatých medailí (26.03.2024)