Hezké Biovelikonoce: biovejce jsou zdravější a pocházejí od šťastnějších slepic
18.04.2019 | pro-bio.cz
Velikonoce si bez vajec nedokážeme představit. Zkuste to letos jinak a kupte si česká biovejce od místních ekologických zemědělců. V Česku je 40 ekologických farem, které chovají nosnice a každý rok dodají asi 3,4 miliónu biovajec na trh. Tato vejce jsou navíc zdravější, výživnější a slepice chované v ekologickém zemědělství žijí šťastnější život.
Nosnice chované v režimu ekologického zemědělství mají na rozdíl od konvenčních nosnic možnost pohybu vevnitř i venku a je jim umožněno chovat se přirozeně. Hrabat, popelit se, sbírat ze země a krmit se přirozenou potravou v kombinaci s krmením ekologického původu. Proto jsou biovejce výživnější a mají jiné složení než vejce z konvenčních chovů.
„Žloutky z biovajec obsahují mnohem více karotenoidů, flavonoidů a vitaminu E. Tyto živiny se v biovejcích nacházejí v množství jako u vajec volně žijících plátků. Biovejce také mají mnohem lepší poměr omega-3 k omega-6 mastných kyselin, dokonce dvakrát lepší než konvenční vejce. Biovejce také obsahují více živin důležitých pro naše zdraví, jako je zinek, draslík, sodík nebo vápník,“ uvádí manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.
Oproti tomu vejce nosnic z běžných chovů nejsou pouze méně výživné. Nosnice jsou chovány ve velmi nepřirozených podmínkách. Často nemají kolem sebe žádný prostor a svůj život tráví na ploše rozměru dvou školních sešitů. Jsou také vystaveny umělému osvětlení, aby více snášely a z frustrace se navzájem ozobávají, takže jsou jim často usekávány zobáky. Tohle je v ekologickém zemědělství zakázáno. „Nosnice z konvenčních chovů umírají prokazatelně dříve než slepice chované v ekologickém zemědělství. Italští vědci zpracovali studii, která prokázala, že konvenční slepice jsou bojácnější, před lidmi utíkají a dříve umírají, což se není čemu divit,“ doplňuje Urbánková.
Pro biovejce dnes již nemusíte jezdit na farmu, i když si můžete udělat výlet třeba na Ekofarmu Šumava ve Staré Lhotě u Nýrska nebo na Ekofarmu Bošina ve Vernéřovicích na Broumovsku. Na obou farmách, které jsou členy Svazu PRO-BIO, chovají slepice v režimu ekologického zemědělství a prodají vám vejce přímo ze dvora. „Biovejce jsou k dostání také ve velkých obchodních řetězcích, jako je Tesco, Albert, Billa nebo Globus. Objednat si můžete biovejce také například na e-shopech s potravinami jako je rohlik.cz nebo je seženete v různých zdravých potravinách a farmářských obchodech. Věřím, že i zákazníci těchto obchodů ocení výhody biovajec pocházejících z českých farem, a to nejen na Velikonoce,“ uzavírá Urbánková.
Další články v kategorii Potravinářství
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)
- Kontrola SVS v tržnici SAPA odhalila přes 1300 kg potravin neznámého původu (28.03.2024)
- Vejce budou letos na Velikonoce levnější, nejspíše se prodá víc českých (27.03.2024)
- Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila a je na rekordních 10.000 USD (27.03.2024)
- Interlacto bude výrobky ze tří mlékáren prodávat jen pod značkou Bohemilk Opočno (26.03.2024)
- Čeští vinaři získali na soutěži v Paříži osm velkých zlatých medailí (26.03.2024)