Humři se často vaří tak, že je kuchaři jednoduše zaživa vhodí do vařící vody, což mnohým lidem přijde příliš kruté. Švýcarsko letos tento postup dokonce zakázalo, tamní restaurace teď musejí humry před uvařením omráčit. BBC uvádí, že se objevuje čím dál tím víc důkazů o tom, že korýši cítí bolest.
Charlotte Gillová, majitelka restaurace s názvem Charlotte‘s Legendary Lobster Pound se s tím rozhodla vypořádat po svém. Před přípravou humra, který je specialitou podniku, dostanou některá zvířata „na uklidnění“ dávku konopného kouře přímo do vodní nádrže.
Gillová řekla deníku Portland Press Herald, že hledala způsob jak tvorům snížit jejich utrpení. Zákazníci si však v jídelním lístku stále mohou vybrat, jestli chtějí humra „pod vlivem“ nebo připraveného klasickým způsobem.
Marihuana je v americkém státě Maine legální a Gillová má licenci k jejímu pěstování pro lékařské účely. Zákazníci, kteří si speciálního humra objednají, účinek drogy neucítí. Psychoaktivní látka THC, kterou konopí obsahuje, se podle Gillové rozpadá při teplotě 200 stupňů Celsia.
„Proto využíváme kromě tepelného procesu také páru, maso je vystaveno teplotě přes 215 stupňů Celsia abychom zajistili, že nedojde k žádnému vedlejšímu efektu,“ citoval její vyjádření deník The Washington Post.
Gillová tvrdí, že jemnější metoda vaření humra udělá zvíře šťastnějším, což způsobí, že jeho maso bude mnohem chutnější. „Rozdíl v mase je neuvěřitelný,“ uvedla pro server CBS News. Majitelka restaurace doufá, že příští rok budou dostávat marihuanové sedativum všichni humři, které její podnik servíruje.