Temná budoucnost kávy: pokles genetické rozmanitosti může ohrozit produkci

Káva

Káva Zdroj: Hong Anh Duong

Káva sušená spolu s dužinou
Káva
3
Fotogalerie

Na budoucnost globální produkce kávových zrn padl temný stín. Úrodu základu jednoho z nejoblíbenějších životabudičů na světě aktuálně ohrožuje vedle měnícího se klimatu hlavně plísňová epidemie a odlesnění. Podle propočtů výzkumníků z Královských botanických zahrad v Londýně je vyhynutím ohroženo téměř 60 procent ze 124 známých druhů kávovníku.

V řadě oblastí je podle botaniků situace přímo kritická. Například na Madagaskaru a v oblasti Indického oceánu je ohroženo přes 71 procent přítomných druhů kávovníku. „Celkově se bavíme o riziku vyhynutí dosahujícím téměř 60 procent, to je pro rostliny silně nadlimitní hodnota,“ uvedl pro AFP vedoucí výzkumu Aaron Davis. Podle něj toto riziko odpovídá nejohroženějším skupinám rostlin, jako jsou třeba některé extrémně vzácné orchideje.

Podle počítačové modelace je ohroženo 75 druhů kávovníku, z toho 13 bylo označeno jako kriticky ohrožených, 40 ohrožených a 22 zranitelných. Řada z těchto druhů sice není přímo využívána k produkci, botanici však varují, že silný úbytek genetické diverzity druhu by mohl ohrozit i tu.

Ve výzkumu publikovaném v časopisu Science Advances připomněli i studii z roku 2016, která ve výhledu jen několika dekád varovala před „poklesem produkce kávy na Novém Zélandu a v Austrálii o více než padesát procent“.

Lidstvo aktuálně nejintenzivněji využívá dva druhy kávovníku – arabica a robusta, oba jsou přitom kultivovány po několik staletí. Nejpopulárnější je pak arabica, která tvoří 60 až 70 procent veškerého světového obchodu s touto komoditou. Arabiku však botanici zařadili na nový seznam ohrožených druhů kávy.

Kolébkou produkce arabiky je Etiopie, kterou použili jako učebnicový příklad: za poslední dekády se v zemi radikálně změnily klimatické i zemědělské podmínky – krom vysychání země zmiňují intenzivní deforestaci a snižující se efektivitu protiplísňových postřiků.

„V krátkodobém horizontu vašemu rannímu hrnku kávy nic nehrozí. Pokud se však nic nyní nezmění, v dlouhodobém výhledu můžeme hovořit o zásadním problému v kávovém průmyslu,“ dodává Davis.