ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Adobe Stock

Stát jde do boje se solí. Projekt přepíše pravidla pro kantýny a jídelny

  • 179
Deset vytipovaných restaurací a deset školních jídelen se zapojí do pilotního projektu Solíme méně. V něm si chce ministerstvo zdravotnictví dohromady se soukromou sférou vyzkoušet principy, jak by se mohlo ubrat nadměrného množství soli v pokrmech.

ČR stále překračuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), podle které by měli dospělí jíst denně pět gramů soli, dvakrát až třikrát.

Před prázdninami si chtějí partneři projektu podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy vytipovat několik škol a restaurací. V nich budou zjišťovat, jaké množství soli je v pokrmech servírováno, přes léto pak navrhnou úpravu používaných potravin nebo změny příprav pokrmů. Po letních prázdninách se pak představí nové menu a zjistí se dopady do chodu míst s veřejným stravováním.

Je horší sůl, nebo cukr? „Bílé drogy“ škádlí centrum slasti a ničí nám zdraví

Stát doufá, že do roku 2030 sníží průměrnou spotřebu soli na 9,4 gramu na den a obyvatele, tedy že klesne o 4 gramy denně. Aktuálně muži snědí každý den 15,6 gramu a ženy 11,2 gramu soli. Doufá, že tak do budoucna dosáhne i menší mortality na kardiovaskulární onemocnění – a to o třetinu.

„Pokud se dodrží správný kulinářský postup, snížení objemu soli o čtvrtinu by konzument neměl senzoricky poznat. Často ale fungují i jednodušší opatření jako třeba nemít na stole automaticky slánku nebo v jídelním lístku označit méně slané pokrmy podobně, jako dnes běžně označujeme třeba vegetariánské pokrmy,“ popisuje restauratér a člen představenstva Hospodářské komory ČR Luboš Kastner.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je špatné stravování faktorem, který je nejčastěji spojovaný s předčasným úmrtím. „V Česku má podle průzkumů na svědomí až 23 procent úmrtí přičemž průměr EU je 17 procent,“ dodává. Češi obecně omezují solení hlavně v dětských pokrmech, jinak podle průzkumů si každý desátý Čech automaticky dosolí jídlo předtím, než ho ochutná.