Krevety prodávané i v ČR obsahovaly zdraví nebezpečnou bakterii
25.11.2020 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) varuje před zdravotně závadnými zmraženými krevetami, které se prodávaly v obchodě v areálu SAPA. Česká republika obdržela oficiální informaci o přítomnosti výrobku na jejím trhu prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF) ze Slovenska, kde se produkt také prodával. Slovenské dozorové orgány ve výrobku vyšetřením odhalili přítomnost bakterie Vibrio parahaemolyticus, která může u konzumentů způsobovat zažívací a další zdravotní potíže.
Identifikace výrobku:Název výrobku: Krevety neloupané bez hlavŠarže: VN734VI 264Datum min. trvanlivosti: 27. 7. 2021Hmotnost balení: 800 gDodavatel: Julia Alex Asianfood s.r.o., Jalodvorská 845/8, 140 00 Praha 4
V rámci došetřování případu zjistili veterinární inspektoři, že na českém trhu mělo být v uplynulých měsících prodáno více než 500 kilogramů výše uvedených zmražených krevet. Firma dodávající produkt na český trh provozuje maloobchodní prodejnu v areálu SAPA. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít někteří spotřebitelé produkt ještě ve svém mrazáku. V takovém případě by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili.
Baktérie Vibrio parahaemolyticus je součástí normální mikroflóry ústí řek a pobřežních vod na celém světě. Nejčastěji je přenášena potravou, především rybami a mořskými živočichy. Inkubační doba onemocnění je krátká (od 4 do 96 hodin), zpravidla trvá asi 3 dny. Hlavními příznaky jsou vodnatý průjem, teplota, zvracení. Vznik onemocnění je vždy spojen s konzumací ryb, mořských živočichů nebo výrobků z nich.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)