Zisk Bidfoodu kvůli koronaviru klesl o pětinu na 1,2 miliardy Kč
01.12.2020 | ČTK
Konsolidovaný obrat výrobní a distribuční divize Bidfoodu klesl za rok do konce června meziročně o 3,3 procenta na 14,25 miliardy korun. Za propadem o 488 milionů korun stojí první koronavirová vlna. Zisk klesl o pětinu na 1,2 miliardy korun. ČTK dnes výsledky sdělil generální ředitel firmy Bohumil Volf. Přes omezení obratu skupina podle něj investovala přes půl miliardy korun do distribučních dep, ale také do modernizace potravinářských továren.
"Investice šly do výroby zmrzliny, zpracování masa a čerstvých ryb, výrobu zmrazených hotových jídel a výrobků sous vide - maso," dodal ředitel. Skupina podle něj zaměstnává na 2500 lidí, nečerpá v současnosti žádný úvěr od bank.
V současnosti skupina ztrácí každý měsíc půl miliardy korun obratu kvůli zavřenému gastronomickému trhu. "Ze zkušeností z léta však očekáváme po otevření restaurací, hotelů a školních jídelen rychlý návrat k normálu a posílení své pozice na trhu," uvedl. V současnosti ale firma řeší škodu na ohněm zničené výrobní hale v Kralupech nad Vltavou, která se podle vyšetřovatele požárů vyšplhala minimálně na 150 milionů korun. Poškození se týká jak objektu, z jehož výroby vycházejí produkty pod značkou Nowaco, tak technologií. Hala shořela ve čtvrtek. Oheň vznikl buď kvůli technické závadě nebo objekt někdo úmyslně zapálil.
Firma je jedním z největších českých distributorů potravin. Podle svého webu je zhruba čtvrtina zboží z její vlastní výroby. Mezi značky firmy patří zmrzliny Prima, potraviny Nowaco nebo zvěřina Petron. "V Kralupech nad Vltavou provozujeme zpracovny ryb, zvěře, hovězího a vepřového masa. V Opavě se specializujeme na sous-vide úpravu masa, výrobu zmrzlin, zmrazených jídel, zelenin a pečiva. U Plzně zpracováváme čerstvou drůbež a vyrábíme uzeniny," uvádí společnost.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vinaře děsí potravinové kvóty, z vína by se stalo podpultové zboží (22.01.2021)
- EK hodlá zkoumat schvalované kvóty na české potraviny (22.01.2021)
- Senát zřejmě odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny (22.01.2021)
- Vědci vypěstovali maso. Nová metoda umožní vybrat si, kolik tuku bude umělý steak obsahovat (22.01.2021)
- Na pulty míří neotřelá kombinace chleba a ovocných plodů (21.01.2021)
- ÚOHS povolil vstup francouzského investora do e-shopu Rohlik.cz (21.01.2021)
- Jaroslav Šebek: Kvóta na české potraviny? Právně, obchodně i politicky je to toxická věc (21.01.2021)
- Češi ve stopách Rumunů. Zničí nás to, naříkají vinaři nad potravinovým nacionalismem (21.01.2021)
- Michelinskou hvězdu ve Francii poprvé udělili veganské restauraci (21.01.2021)
- Soběstačné Česko? Možná před 400 lety. Datový přehled ukazuje, co sníme i co vyvezeme (21.01.2021)