Průzkum: Kvůli dvojí kvalitě nakupuje každý sedmý Čech v cizině
14.02.2020 | Potravinářská komora
Dvojí kvalitu potravin považuje za problém 77 procent Čechů, zhruba každý sedmý kvůli tomu nakupuje v zahraničí nebo si odtud nechává zboží dovézt. Téměř třetina lidí některé potraviny kvůli tomu nekupuje. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG.
Výrobky se stejným názvem a obalem, ale jiným složením než v ostatních zemích Evropské unie považuje za problém 83 procent lidí mezi 55 a 64 lety. Ve skupině 18 až 24 let je to 62 procent lidí. Víc než polovina Čechů, podle nichž dvojí kvalita existuje, více pročítá složení kupovaného zboží.
Původ potravin řeší alespoň u některých druhů téměř tři čtvrtiny Čechů, 12 procent ho sleduje u veškerého zboží, 14 procent lidí se o něj nezajímá. U masa a uzenin je původ důležitý pro 93 procent lidí, kteří ho sledují. Odkud pocházejí čerstvé ryby se zajímá 87 procent Čechů, v případě mléka a mléčných výrobků a ovoce a zeleniny je to důležitý údaj pro zhruba tři čtvrtiny lidí.
Chleba a pečivo si podle původu vybírá zhruba polovina Čechů. Téměř všichni (98 procent) dávají přednost českému chlebu, z toho 69 procent preferuje místního výrobce. Mléko a mléčné výrobky s českým původem chce 96 procent lidí, z toho zhruba pětina upřednostňuje lokální dodavatele. V případě masa a uzenin požaduje český původ 95 procent lidí, víc než čtvrtina Čechů preferuje místního dodavatele.
Sněmovna v prosinci podpořila vládní novelu zákona zakazující prodej potravin v různé kvalitě, ale ve stejném obalu v ČR a jiných státech EU. Za porušení má prodejcům hrozit pokuta až 50 milionů korun. Na dodržování zákazu bude dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zemědělský výbor Sněmovně minulý týden doporučil přijmout pozměňovací návrh k novele, kdy rozdíly ve složení potravin v různých zemích pod stejným obalem mají být zakázané, pouze pokud budou "podstatné".
Průzkum pro společnost KPMG mezi 1000 respondenty uskutečnila výzkumná agentura Data Collect.
Další články v kategorii Potravinářství
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Bezkofeinová káva dobývá svět. Dřívější skepsi nahradil rostoucí zájem (22.04.2024)
- Potravinová banka Karlovarského kraje bude mít větší sklady, pomůže více lidem (22.04.2024)
- Dort jako aligátor, voňavé burgery. V Děčíně soutěžili mladí kuchaři i cukráři (22.04.2024)
- Třináct kilo prošlého masa. Restauraci na Znojemsku hrozí vysoká pokuta (21.04.2024)