Nestlé investuje skoro 1,4 miliardy do české továrny na náhražky masa, rozšíří výrobu

Výrobní závod patří nadnárodní potravinářské společnosti Nestlé.

Výrobní závod patří nadnárodní potravinářské společnosti Nestlé. Zdroj: Kuni Nguyenová

Rostlinné alternativy masa značky Garden Gourmet se vyrábí ze sóji.
Výsledný produkt Garden Gourmet (ilustrační foto).
V severočeském městě Krupka se nachází jediná továrna, která v Česku vyrábí vegetariánské a veganské výrobky ve velkých objemech.
Závod v Krupce vyrábí rostlinné burgery či řízky pro celou Evropu a Severní Ameriku.
„Na následující dva roky plánujeme do závodu v Krupce vložit 1,4 miliardy korun,“ sdělil mluvčí společnosti Nestlé Česko Robert Kičina.
8
Fotogalerie

Jediná česká továrna vyrábějící ve velkém vegetariánské a veganské náhražky masa se ještě rozroste. Závod nadnárodního obra Nestlé v severočeské Krupce, který vyrábí rostlinné burgery či řízky pro celou Evropu a Severní Ameriku, investuje do nových přístrojů a rozšíření výroby 1,4 miliardy korun.

Nestlé v Krupce zvýší kapacitu výrobní linky, vybuduje takzvanou míchací věž, postaví nové sklady na suroviny i hotové produkty a zřídí zázemí pro vývojový tým.

„Do závodu jsme loni investovali 700 milionů korun. Na následující dva roky do něj plánujeme vložit 1,4 miliardy korun,“ říká mluvčí Nestlé Česko Robert Kičina.

Výrobní závod v Krupce na veganské a vegeteriánské produkty otevřela v roce 2007 společnost Tivall. O deset let později výrobu plně převzalo Nestlé.

Největší podíl masových náhražek z české továrny putuje do Francie (17 procent), Německa (17 procent), Nizozemska (12 procent), Velké Británie a Irska (11 procent) a do severských zemí (osm procent). Nestlé z Česka zásobuje i severoamerické trhy. V roce 2019 závod vyprodukoval přes 11 tisíc tun náhražek masa, loni to bylo přes 16 tisíc tun. Letos má závod vyrobit kolem 20 tisíc tun potravin. 

Hodnota vývozu ze závodu dosáhla v roce 2020 úrovně 1,7 miliardy korun. Ještě v roce 2019 to bylo 1,4 miliardy korun.

V Česku se náhražka masa od Nestlé pod značkou Garden Gourmet prodává zhruba tři roky. Pro lokální český a slovenský trh továrna ročně vyrobí 734 tun rostlinných náhražek masa. To jsou zhruba čtyři procenta z celkové produkce závodu. „V objemech v přepočtu na jednoho obyvatele je to ale víc než pro Německo, kam se ročně vyveze kolem 3400 tun masových náhražek,“ zdůrazňuje Kičina.

Náhražky masa nabízí v Česku také konkurenční společnost Unilever se značkou The Vegetarian Butcher, která pro českou síť Burger Kingu dodává rostlinné alternativy placek na burgery a nugetek. Její výrobní závod se nachází v Nizozemsku.