Plačtivá vodka, pivo k uvolnění. Různé druhy alkoholu podle vědců vyvolávají odlišné emoce
23.11.2017 | ČT 24
Různé druhy alkoholu vzbuzují odlišné typy emocí, víno například přispívá k pocitu uvolnění, zatímco po požití tvrdého alkoholu se lidé cítí více sebevědomí a sexy. Zjistili to britští vědci, kteří v rok trvajícím mezinárodním průzkumu oslovili více než 30 000 lidí. Výsledky studie pak zveřejnili v časopise British Medical Journal.
Tvrdý alkohol, negativní emoce
Destiláty jako je vodka, gin, whisky a další jsou podle vědců spojovány s celou škálou silných pocitů. Nejčastěji ale s těmi negativními, jako je agresivita, kterou pociťovalo 30 procent oslovených, nebo neklid (28 procent respondentů) a plačtivost (22 procent dotázaných). Pozitivní účinky, jako například přísun energie, hlásilo 58 procent lidí, 59 procent zase pocítilo větší sebedůvěru a 42 procent se cítilo atraktivněji.
Pijáci piva a vína naproti tomu zažívali spíše pocit uvolnění. Červené víno účastníci průzkumu nejčastěji spojovali s následným pocitem únavy.
Odlišné reakce na různé druhy pití mohou být podle vědců dány různým procentem alkoholu, přísadami a obvykle požívaným množstvím. Určitou roli může hrát i reklama a kulturní souvislosti. Podle vědců si tak lidé možná vybírají pití na základě svých nálad a toho, jaké následné pocity od daného nápoje očekávají.
AUTOR kar
zdroj: ČT24, ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)