Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaříme zadarmo, zoufají si restauratéři. Za rozvoz platí 30 procent

aktualizováno  19. října 10:29
Restauratéři i Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizují provize rozvozových firem. Vyzvali je, aby projevili solidaritu a alespoň dočasně snížily své poplatky, které dosahují třiceti procent z ceny prodaného zboží.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Restauratérům zůstaly v ruce jen dvě karty – výdejní okénka a rozvoz. Ale lidí moc nechodí a rozvoz je podobně ziskový jako obědová meníčka. Málo nebo vůbec.

Několik oborových organizací proto vyzvalo rozvozové firmy, aby do konce zákazu provozu restauracím snížily poplatky, které si účtují k ceně jídel. Ty dosahují se započtením dopravy kolem třiceti až čtyřiceti procent, ale někdy i víc.

Autoři výzvy – Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a Asociace hotelů a restaurací – podobný vzkaz vyslali také stravenkovým firmám. Žádají, aby jim do června 2021 snížily poplatky, které v praxi dosahují 6 až 7 procent z nominální hodnoty stravenky, a pomohly tak zachránit restaurační byznys před kolapsem.

Solidární gesto by rozvozové firmy, jako je Dáme jídlo, Wolt, ale i Rohlík.cz a Košík.cz měly podle gastronomů udělat, protože zatímco restaurace bojují o každého hosta, tak rozvozový byznys naopak silně roste.

Marže v desítkách procent

Oslovení hospodští připouštějí, že rozvozové firmy v době pandemie poplatky nenavýšily. V praxi si účtují poplatek za dopravu v řádu až několika stovek korun podle vzdálenosti (hradí zákazník) a obchodní provizi, která je v případě dominantních hráčů nastavena až na 30 procent z ceny jídel. Restauratéři nemají vlastní kalkulace pokrmů pro rozvoz a sahají si tak do svých marží.

Třeba z faktury společnosti Wolt, kterou má redakce k dispozici, vyplývá, že cena několika jídel s dopravou vyšla na 2300 korun s DPH, ale 993 korun si naúčtovala rozvozová společnost. To po odečtení dopravy, kterou platí zákazník a také DPH, vychází čistá provize pro obchodníka 30 procent.

„Přestává se nám to rentovat. My zlevňujeme, abychom něco prodali, ale rozvozové firmy své marže drží. Z denních menu si účtují 25 procent, z a la carte 30 procent,“ postěžoval si zlínský podnikatel Zdeněk Babulík, který provozuje restaurace Myslivna a Legenda. Rozvozu využívá jen proto, aby nemusel vyhazovat jídlo v době, kdy se zrovna neprodává. Momentálně je to každé druhé jídlo. „Když někdo navíc platí stravenkami, je to katastrofa, jsme v mínusu,“ dodal.

Ředitel společnosti Wolt Jan Foret v reakci na článek uvádí, že provize, kterou účtuje restauratérům, se neliší od konkurenčních 30 procent. „Marže rozvozových společností slouží k pokrytí nákladů na logistiku a v některých případech ani tak nejsou ziskové. Je nutné si uvědomit, že za tím stojí reálný náklad, který by restaurace musela sama vynaložit, aby si rozvážela svépomocí,“ sdělil.

Prodávat s provizemi v nastavené výši ekonomicky příliš nedává smysl také podle dalších oslovených restauratérů. „Když uvážíte průměrnou ziskovost gastronomie 10 procent, tak jsme v totální pasti. Navíc my musíme hradit i náklad na obal jako je krabička, taška apod.,“ říká Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska, která má pět restaurací v Plzni a jednu v Praze.

Rozvozové firmy se hájí tím, že mají také své náklady, které zahrnují marketing, dopravu nebo mzdy. Účtují si i za to, že gastronomickým podnikům najdou zákazníka, který by k nim jinak nepřišel.

Největší firma na trhu Dáme jídlo svým zákazníkům bez vlastní rozvozové flotily účtuje marži 30 procent. „Slouží k tomu, abychom našim restauračním partnerům dokázali zprostředkovat nové zákazníky a pokud restaurace využívá našeho rozvozu, tak především k pokrytí nákladů na rozvoz naším kurýrem,“ říká ředitel Filip Fingl. Dodává, že díky komunikaci s hosty šetří restauratérům i čas a náklady na personál.

Viditelným marketingovým počinem firmy byla televizní kampaň z jara, kdy prudce narůstal počet lidí, kteří si zboží objednávají domů. Teď se podle šéfa Dáme jídlo ukazuje, že ve druhé vlně nemají lidé na home office tolik času vařit. Silné jsou zejména obědové špičky v pracovních dnech.

Rozvoz na platy nestačí

Restauratéři se obvykle rozvozu spíš vyhýbají a zkoušejí oslovovat hosty sami, třeba skrze sociální sítě, ale to v dnešní době nestačí. Některé koncepty se navíc k rozvozu nehodí. Ideální na doručování je například pizza, sushi nebo burgery.

„Naše jídla se na rozvoz nehodí, ale využíváme ho v jedné naší restauraci. Přicházíme tím v podstatě o veškerou marži,“ líčí Ondřej Rákosník, spolumajitel sítě italských restaurantů La Collezione, kam patří desítka podniků včetně Aromi nebo La Finestra In Cucina.

Rozvoz proto zajišťuje vlastní cestou, ale teď raději zavřel a poslal lidi na brigádu, protože samotný rozvoz nedává ekonomický smysl. Vůči rozvozovým firmám je ale smířlivější než kolegové z branže: „Jsem zastáncem volného trhu, nechci soudit, zda je to levné nebo drahé. Také nedělají jednoduchý byznys a řada firem už zkrachovala.“

Ředitel Wolt podotkl, že ve výzvě restauratérů chybí apel na snížení daně u jídel s sebou. „I to je jeden z bodů, na kterých aktuálně pracujeme. Dřívější snížení daně z přidané hodnoty na 10 procent v tomto okamžiku nemá pro restaurace žádnou váhu, jelikož s takovou sazbou nemohou nic prodávat a vidíme tam prostor pro zásah Vlády a podporu státního sektoru.“

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...